România, printre țările din Europa cu cele mai mari prețuri la energie electrică. Facturile cresc de la iarnă
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 26.08.2022 la 08:49
Actualizat pe 26.08.2022 la 08:49
România este una dintre țările din Europa cu cele mai mari facturi la energie electrică, din cauză că guvernul nu se grăbește în luarea unei decizii în ceea ce privește plafonarea prețurilor. Chiar dacă acesta nu ia încă o decizie, prețurile de pe piața liberă continuă să crească.
- România, printre țările cu cele mai mari facturi la energie electrică
- Guvernul nu a luat încă o decizie pentru plafonarea prețurilor
România se află printre țările cu cele mai mari tarife la energie electrică din Europa. Facturile românilor sunt printre cele mai mari deoarece Guvernul nu a luat încă o decizie în ceea ce privește plafonarea prețurilor.
Românii plătesc printre cele mai mari facturi din Europa la energie electrică
Românii vor continua să plătească printre cele mai mari facturi din Europa la energie electrică, până când Guvernul va lua o decizie în ceea ce privește plafonarea prețurilor. Așadar, încă nu se știe cât vor costa facturile la energie electrică în România la iarnă, nici care vor fi noile tarife compensate.
Chiar dacă Guvernul încă stagnează în luarea unei decizii, prețurile de pe piața liberă continuă să crească, un Megawatt oră de energie electrică ajungând să se vândă cu prețul de 616 euro. Din acest motiv, România a ajuns una dintre țările cu cele mai mari tarife, mai mari decât Germania, Italia, Letonia sau Danemarca.
Însă, premierul României îi liniștește pe români: „Vom avea o capacitate de extracție mult mai mare odată ce se demarează proiectul offshore din perimetrul Neptun Deep. Am început vara aceasta exploatarea în perimetrul Blaxy Voile, în piață și toate acestea trebuie să se alinieze într-un fel, astfel încât capacitatea noastră de extracție, cu capacitatea de transport, să permită o distribuție echilibrată la nivelul întregii țări", a spus Nicolae Ciucă.
Guvernul sprijină facturile românilor
Guvernul sprijină și el facturile la energie electrică. Așadar, dacă consumăm lunar până la 100 kilowați pe oră, guvernul ajută cu 68 de bani, cu TVA. Dacă consumăm între 100 și 300 de kilowați pe oră, ajutorul crește la 80 de bani, iar dacă consumul depășește 300 de kilowați pe oră, factura se taxează după prețul de pe piața liberă.
Prețurile au fost plafonate în ceea ce privește gazele naturale, astfel încât prețul pentru consumatorii casnici este plafonat la 31 de bani pe kilowatt/oră, iar IMM-urile un preț plafonat la 37 bani kilowatt/oră.