România, schimbare importantă în învățământ din toamnă. Coșmarul elevilor devine istorie
Publicat pe 11.08.2022 la 11:51 Actualizat pe 11.08.2022 la 11:56
O schimbare importantă va avea loc în învățământul din România începând din toamnă. Pe lângă noua structură a anului școlar, elevii și profesorii vor trebui să se adapteze unei alte schimbări majore, pentru a trece de la sistemul tradițional la cel digital.
- Schimbare majoră în învățământ, din toamnă
- Ce program a lansat Ministerul Educației
Din toamnă, elevii și profesorii din România vor avea parte de încă o schimbare importantă în învățământ. Noul an școlar vine cu transformări istorice. Este primul an care e structurat pe cinci module, în loc de două semestre, dar și primul în care se insistă pe trecerea la un sistem digitalizat.
Schimbare importantă în învățământul din România, în toamnă
Deocamdată nu este obligatoriu, dar până pe 16 august, şcolile care vor să treacă la catalogul electronic, în cadrul programului pilot lansat de Ministerul Educaţiei, pot depune cererile la Inspectoratul Şcolar Judeţean. Acesta este un prim pas spre eliminarea catalogului clasic, nelipsit până acum în învățământul românesc.
Programul pilot a fost inițial de Ministerul Educaţiei în 2020 și încă nu este obligatoriu, ca trecerea să nu fie prea bruscă. Astfel, din septembrie 2022, şcolile care doresc pot folosi doar catalogul electronic, dar un catalog clasic trebuie să fie tipărit şi arhivat obligatoriu la finalul anului. Directorii unităților de învățământ sunt cei care trebuie să se înscrie în program.
Cum funcționează catalogul electronic
Trecerea la catalogul digital nu se face ușor, în România. Doar 248 de şcoli din întreaga ţară, alese de Ministerul Educaţiei în 2020, au putut trece notele în catalogul electronic.
Acest catalog electronic funcţionează printr-o aplicaţie, ce poate fi descărcată pe desktop, pe tabletă şi telefon mobil. În cadrul catalogului electronic, profesorul poate pune note şi absenţe, poate motiva absenţele și poate calcula mediile. De asemenea, poate să facă şi comentarii sau să explice de ce a dat o notă, iar părinţii şi elevii pot intra cu o parolă pentru a vedea rezultatele.
Citește și: 5 cursuri pe care să nu le rateze copilul tău în anul școlar 2022-2023