România vrea interzicerea sportivilor din Rusia și Belarusia la Jocurile Olimpice din 2024. Eveniment internațional se va desfășura în Franța
Publicat pe 13.02.2023 la 16:14 Actualizat pe 13.02.2023 la 16:14
România cere interzicerea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice care vor avea loc în 2024, în Franța. Informația a venit, în urmă cu puțin timp, chiar de pe pagina oficială de Facebook a ministrului sportului, Eduard Novak.
- România vrea interzicerea sportivilor ruși și belaruși la Jocurile Olimpice 2024
- Eveniment internațional se va desfășura în Franța
Eduard Novak, ministrul sportului din România cere Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) interzicerea sportivilor din Rusia și Belarusia la Jocurile Olimpice de anul viitor. Care este motivul.
România cere interzicerea rușilor și belarușilor la Jocurile Olimpice din 2024
România vrea interzicerea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice din 2024. Evenimentul multisportiv internațional se va desfășura în Franţa.
Ministrul sportului de la noi, Eduard Novak a făcut un anunț, în urmă cu puțin, pe rețelele sociale, unde susține că Rusia și Belarusia nu trebuie să participe la acest eveniment.
"România este parte a demersului lansat de mai multe ţări prin care se solicită Comitetului Olimpic Internaţional interzicerea sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice 2024. În acord, cu miniştrii din celelalte state, care au luat atitudine pe acest subiect, credem că nu este momentul să luăm în considerare deschiderea unei căi pentru atleţii ruşi şi belaruşi de a se întoarce la Jocurile Olimpice.", a scris Novak pe pagina sa de Facebook.
Ce susține Eduard Novak
Tot pe pagina oficială de Facebook, minstrul sportului susține că decizia este luată în urma unei analize făcute, recent, de către Ministerul Sportului, dar şi Ministerul Afacerilor Externe.
"Decizia a fost luată după o amplă analiză, în urma unui demers în care am implicat expertiză atât din ministerul nostru, cât şi de la Ministerul Afacerilor Externe, de unde am primit şi punctul lor de vedere. Drept urmare, condamnăm războiul de agresiune împotriva Ucrainei, precum şi sprijinul oferit în acest sens. Noi am trimis poziţiile noastre din timp, înainte de reuniunea din 10 februarie. Am solicitat şi ca România să fie parte din scrisoarea comună, care urmează să fie semnată de reprezentanţii statelor care susţin acest demers", a completat ministrul.
În aceeași postare, făcută de Eduard Novak, se constată și ajutorul pe care România l-a oferit refugiaților din Ucraina, în urma conflictului cu Rusia.
"Cred că dincolo de orice speculaţii, făcute de unele persoane în spaţiul public pe marginea acestui subiect, este important să avem în vedere că sportul este un ambasador al păcii şi ne transmite înainte de toate cele mai sănătoase valori, de echitate, incluziune, olimpism, fair play şi dezvoltare pe termen lung. Totodată, Ministerul Sportului a oferit sprijin imigranţilor ucraineni care au ajuns în România, prin acces la bazele noastre sportive şi integrarea copiilor acestora în sportul de la nivel local", a mai scris Eduard Novak.