Românii care au centrală în apartament ar putea să plătească facturi mai scumpe. În ce condiții ar fi taxați suplimentar: ”Presupune ca în perioada următoare...”
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 09.10.2023 la 21:11
Actualizat pe 09.10.2023 la 21:11
Vești proaste pentru români! Persoanele care dețin centrală în apartament ar putea să plătească facturi mai mari. Până în acest moment, centralele sunt folosite pentru a avea un consum de energie mai mic, însă lucrurile s-ar schimba. În ce condiții ar putea să fie taxați suplimentar românii.
- Românii cu centrală la bloc ar putea să fie taxați suplimentar
- Ce se va întâmpla în perioada următoare
Dumitru Chiseliță, președintele Asociației Energia Inteligentă a făcut un anunț despre ceea ce ar putea să se întâmple cu facturile românilor în perioada următoare. Acestea ar putea să fie majorate în cazul celor care au centrale termice în apartament. Majoritatea românilor și le-au achiziționat pentru a fi contorizați individual și pentru a evita costurile mari.
Românii care au centrala în apartament ar putea fi taxați suplimentar
Din acest motiv, vestea că ar putea să plătească mai mult la facturi este neașteptată. Mai exact, este vorba despre taxarea suplimentară în ceea ce privește dioxidul de carbon, pentru care românii ar putea să plătească în plus. Însă, acest lucru se va întâmpla în anumite condiții, astfel că nu toți românii care dețin centrale vor fi taxați.
Condiția în care se va aplica taxarea suplimentară este depășirea unui anumit prag de dioxid de carbon emis de centrală, în cazul în care aceasta este folosită la capacitate maximă. Dumitru Chiseliță a declarat la dcnews.ro că acest lucru s-ar putea întâmpla în perioada următoare.
”La momentul de față, chiar dacă există discuții în sensul acesta, nu există vreun act oficial, nici la nivelul UE, nici la nivelul României care să stabilească o interdicție propriu-zisă a montării centralelor pe gaze naturale în apartamente sau în imobile. Sunt astfel de discuții, dar la momentul de față nu există o astfel de abordare.
În ceea ce privește această taxare suplimentară, este un program al Uniunii Europene, se numește Fit for 55, care presupune ca în perioada următoare, deci în intervalul 2025-2030, să se treacă la taxarea emisiilor de dioxid de carbon, la nivelul populației sau al sectorului rezidențial, precum și la nivelul mobilității.
Deci până în momentul de față aceste două sectoare nu sunt taxate, ceea ce creează cumva o disproporție în realitate, pentru că în momentul în care vrei să faci o comparație o să vezi că ai costuri mai mici cu un produs față de celălalt produs, dar de fapt, nu costurile sunt mai mici, ci faptul că unul este taxat, unul nu este taxat.
Ori abordarea trebuie să fie una unitară dacă vrei să faci o abordare pe linia asta și ca atare, probabil că la un moment dat vor exista aceste taxări ale emisiilor de dioxid de carbon”, a declarat Dumitru Chiseliță, conform sursei citate.
Subvențiile la energie ar putea să scadă
La începutul lunii septembrie, românii au primit o nouă veste proastă. Subvențiile la energie vor scădea și vor fi eliminate treptat, pe parcursul următorilor trei ani.
Din acest motiv, românii vor plăti facturi mai mari la energie, însă efectele se vor simți în bugetul românilor abia în anul 2026. Chiar și așa, în luna iunie, Guvernul a anunțat noi ajutoare pentru plata facturilor la energie.
Citește și: Un român a primit o factură de curent de 27.000 de lei. Bărbatul a rămas fără cuvinte: ”Din cauza...” / FOTO