Românii, cei mai generoși din Europa. Un studiu arată că românii donează mai mult decât germanii
Publicat pe 02.12.2022 la 14:30 Actualizat pe 02.12.2022 la 14:31
Perioada sărbătorilor este cea în care categoriile defavorizate primesc mai mult ajutor decât de obicei, dar europenii au început să fie din ce înce mai rezervați în privința donațiilor. Astfel, potrivit unui studiu publicat recent, românii sunt cei mai generoși din Europa, în ultimii doi ani.
- Românii, mai generoși decât restul europenilor
- Ce sumă totală au donat în ultimii doi ani
Contextul socio-economic actual din ”bătrânul” continent i-a făcut pe mulți europeni să fie și mai reticenți decât de obicei în privința donațiilor. Totuși, în ciuda posibilităților mai reduse și a scumpirilor care sunt resimțite și în țara noastră, românii sunt cei mai generoși, potrivit unui studiu realizat de Revolut.
În cadrul studiului, peste 7.000 de respondenți din șapte țări europene, dintre care 1.000 în România, au răspuns la întrebări despre planurile lor cu privire la sprijinirea comunității prin donații și acte de caritate de Crăciun.
Românii, cei mai generoși dintre europenii din țările participante la studiu
În urma sondajului, doar 23% dintre respondenții europeni s-au arătat siguri de capacitatea lor de a continua să doneze către organizațiile caritabile pentru sprijinirea categoriilor sociale vulnerabile. Majoritatea respondenților (26%) sunt dispuși să doneze către organizațiile caritabile pe care le susțin în mod obișnuit, dar numai după ce își termină propriile achiziții pentru Crăciun.
Cei mai generoși au fost românii chestionați. 26% dintre participanții la sondaj s-au arătat dornici să doneze și anul acesta de Crăciun, iar 37% dintre ei au spus că au de gând să ajute dacă le-ar rămâne niște fonduri după cumpărăturile de sărbători. Tot România a fost țara care a înregistrat cea mai mică rată de răspunsuri „Nu mă interesează să susțin organizațiile de caritate”, respectiv 13%.
În ultimii doi ani, românii au donat peste 1,45 milioane de euro organizațiilor caritabile, numai prin intermediul aplicației Revolut.
Germanii sunt cel mai puțin dornici să doneze
Unul din cinci europeni a afirmat că nu este interesat să susțină organizațiile caritabile, iar cea mai mare rată de astfel de răspunsuri s-a înregistrat în Germania (30%). Cea mai scăzută rată a fost în România (12,7%).
O altă descoperirea a studiului este faptul că tinerii donează mai mult decât persoanele mai vârstnice. Prin urmare, dorința de a contribui la sprijinirea persoanelor aflate la nevoie scade pe măsură ce vârsta respondenților crește. Doar 13% dintre respondenții de 18-24 de ani declară că nu sunt interesați să ajute organizațiile caritabile, în timp ce 22% dintre cei peste 55 de ani susțin acest lucru.
Și în România, respondenții sub 45 de ani sunt mai generoşi decât seniorii. De asemenea, românii care locuiesc în centrul ţării (32%) sunt mai dornici să ajute decât cei din alte regiuni. Milenialii și Generația Z au contribuit cu cel mai mare procent la donațiile făcute în ultimii 2 ani de către români prin Revolut - 82% din suma totală.