Românii nu vor mai beneficia de reducere la jumătate a amenzii indiferent de termen. Ce presupune noua lege a Guvernului
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 20.09.2023 la 13:58
Actualizat pe 20.09.2023 la 13:58
Vești proaste pentru români! Persoanele care primesc amenzi de la ANAF nu vor mai beneficia de reducere la jumătate din valoare, indiferent de cât de repede o achită. Guvernul a adoptat o nouă lege în acest sens, în urmă cu foarte puțin timp. Iată despre ce este vorba.
- Amenzile nu vor mai fi plătite la jumătate din valoare
- Decizia Guvernului în ceea ce privește ANAF
Românii care își plăteau amnezile în termen de maxim 15 zile de la primire aveau posibilitatea să achite doar jumătate din valoare.
Ei bine, acest lucru nu va mai fi posibil în cazul sancțiunilor primite din partea ANAF, conform ultimei decizii luate de Guvern. Amenzile vor avea valoarea întreagă, indiferent de momentul în care sunt plătite.
Românii nu vor mai beneficia de reducerea amenzilor de la ANAF la jumătate
Guvernul a implementat o nouă serie de legi noi, începând din perioada următoarea. După schimbarea regimului femeilor gravide din magazine, o altă lege de referă la amenzi. Astfel dacă o persoană primește o amendă din partea ANAF, aceasta nu va mai putea fi plătită la jumătate indiferent de momentul în care este achitată.
A fost publicat un nou proiect de lege, din care însă a fost eliminat acest aspect de care beneficiau toți românii. Guvernul a luat, în continuare, mai multe măsuri în ceea ce privește alte tipuri de plăți, iar toate au scopul de a evita pe cât posibil riscul de evaziune fiscală.
”Art.LXIII - Prin derogare de la prevederile art.16 alin.(1) și art.28 alin.(1) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.180/2002, cu modificările și completările ulterioare și ale art.22, alin.(2) din Legea nr.203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, cu modificările și completările ulterioare, contravenienții sancționați în baza prevederilor prezentei legi, a Legii contabilității nr.82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a Legii nr.70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări şi plăți în numerar și pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, cu modificările și completările ulterioare, a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.41/2022 pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport şi de abrogare a art. XXVIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, nu beneficiază de posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ”, se precizează în proiectul de lege.
Alte vești proaste pentru români
O altă veste proastă este faptul că anumite produse se vor scumpi în perioada următoare. Mai exact, este vorba despre alimentele bio produse în România, despre care se crede că sunt mai calitative, și despre produsele care conțin o cantitate de zahăr ridicată.
În această categorie intră sucurile, bomboanele și dulciurile. Prețul lor ar putea să crească chiar și cu 20%, după ce Guvernul a anunțat că TVA-ul ca crește de la 9% la 19%. În urmă cu câteva luni, sucurile s-au scumpit din nou, din cauza creșteriii accizelor.