Românii vor avea parte de o nouă minivacanță. Ce zile libere vor fi oferite de la stat

De Andreea Stancescu.
Publicat pe 26.04.2025 la 23:06
Actualizat pe 26.04.2025 la 23:06

Românii vor avea o minivacanță de 1 mai
Pixabay
- Românii vor avea parte de o nouă minivacanță
- Ce zile libere vor fi oferite de la stat
Săptămâna viitoare aduce vești bune pentru românii care lucrează în sectorul public. Urmează o minivacanță de patru zile, prilejuită de sărbătorirea Zilei Muncii, pe 1 mai. Autoritățile au decis ca și vineri, 2 mai 2025, să fie declarată zi liberă, formând astfel o punte către weekendul prelungit 3-4 mai. Această perioadă de relaxare vine ca un scurtă pauză pentru angajați, în contextul unui an în care Codul Muncii prevede 17 zile de sărbători legale, dintre care majoritatea se suprapun cu zilele lucrătoare.
Angajații români vor avea liber de 1 Mai
Angajații din sectorul public din România se vor bucura de o nouă minivacanță de patru zile săptămâna viitoare., deoarece ziua de 1 Mai (Ziua Muncii) va pica joia. De asemenea, aceștia vor avea liber și vineri, 2 mai 2025, zi declarată pentru a crea o punte între sărbătoare și weekendul 3-4 mai.
În anul 2025, Codul Muncii prevede un total de 17 zile de sărbătoare legală. Dintre acestea, doar 13 vor pica în timpul săptămânii, întrucât 4 dintre zilele libere coincid cu weekendurile. Astfel, angajații care lucrează de luni până vineri vor beneficia efectiv de 13 zile libere în cursul anului.
Ce zile libere vor mai fi în 2025
- 1 mai (joi - Ziua Muncii);
- 8 - 9 iunie (duminică şi luni) - Rusalii
- 15 august (vineri - Sfânta Maria)
- 30 noiembrie (duminică - Sfântul Andrei)
- 1 decembrie (luni - Ziua Naţională a României)
- 25 şi 26 decembrie (joi şi vineri - prima şi a doua zi de Crăciun)
Pentru angajatorii care solicită prezența salariaților în zilele de sărbătoare legală, legea impune acordarea unor compensații. În conformitate cu prevederile actuale, angajații care muncesc în aceste zile trebuie să primească timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă acest lucru nu este posibil, salariații au dreptul la un spor salarial de minimum 100% din salariul de bază.
În caz de nerespectare a acestor prevederi, angajatorii riscă sancțiuni financiare cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.