Românul care a construit o casă unică, de 100 mp, unde facturile la energie și gaze costă cât la o garsonieră. Din ce este făcută locuința
Publicat pe 06.06.2022 la 10:50 Actualizat pe 06.06.2022 la 10:50
Prețurile în ziua de azi au crescut enorm, indiferent că vorbim despre cele cu care se vând casele sau la gaze și energie electrică. Ei bine, pentru a se bucura de mai mulți bani în buzunar, un român a construit o casă unică și economică de 100 de mp, iar costurile la întreținere sunt cât la o garsonieră. Iată din ce este făcut, de fapt!
- Românul care și-a construit o casă economică
- Nu te așteptai la așa ceva
Un român din comuna Curteşti, judeţul Botoşani, şi-a dorit să locuiască într-o casă economică, așa că a luat o decizie la care nimeni nu se aștepta. Costurile la întreţinere sunt destul de mici pentru mărimea pe care o are.
Casa unică și economică construită de un român
Alexandru Nemțoiu, proprietarul casei din comuna Curtești, județul Botoșani, a decis că nu vrea să mai consume prea mulți bani pentru gaze și energie electrică, așa că a decis să își costruiască o casă care să consume mai puțin.
Bineînțeles, este economică în adevăratul sens al cuvântului, însă în același timp este și una unică fiind nu s-a mai văzut așa ceva în România până acum. Potrivit Observator.ro locuința este din lemn, are zidurile din paie şi tencuiala din lut, fiind construită integral din materiale neconvenţionale, dar şi ecologice.
"Suntem în hol ... Holul va fi și un loc de dressing. Din hol intrăm în living, dormitorul și mai avem bucătăria. Din bucătărie mai avem acces pe terasă, iar din terasă - cerdacul. Am ales așa ca să ne vedem grădina. Pereţii exteriori sunt compuşi din panouri. Au ramă de lemn, iar în interior sunt baloţi de paie comprimaţi hidraulic. Avantajul e că sunt un foarte bun izolator. Tencuielile vor acumula căldură și vor elibera căldură treptat", a spus proprietarul.
Câți bani a investit și câți dă la întreținere
Fără doar și poate, casa din comuna Curteşti poate fi numită casă ecologică. A costat 80.000 de euro pentru a o ridica, însă acest preț o să fie compensat în următorii ani, asta fiindcă prețul utilităților este unul relativ mic, ca și cum ar fi vorba despre o grasonieră.
Mai mult decât atât, nu doar că o să se bucure de o sumă mică pe facturile de la sfârșit de lună, ci o să se bucure constant de o oază de aer curat în casă, fiindcă toate produsele folosite sunt ecologice și nu permit invazia mucegaiului ca în restul locuințelor.
"Fiecare casă are un miros, argila are mirosul ei, nisipul mirosul lui. Se apropie de mirosul caselor bunicilor. Va fi o casă ecologică, sănătoasă, nu va avea mucegai", a mai spus Alexandru Nemţoiu.
CITEȘTE ȘI: 5 lucruri și obiecte din casa ta care te fac nefericit. Sigur nu știai acest lucru