Rugăciunea pe care să o rostești de Sf. Dumitru. Totate dorințele vor fi îndeplinite
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 26.10.2024 la 14:54
Actualizat pe 26.10.2024 la 14:54
Pe 26 octombrie este prăznuit Sfântul Dumitru, fiind considerat un protector al cetăților, apărător al credinței și ajutător al celor săraci. Mulți creștini îl privesc ca pe un sfânt care aduce ajutor în momente de nevoie și care îi protejează pe cei care i se roagă cu credință.
- Rugăciunea pe care să o rostești de Sf. Dumitru
- Totate dorințele vor fi îndeplinite
Sfântul Dumitru, cunoscut și ca Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir, este sărbătorit pe 26 octombrie în tradiția creștin-ortodoxă și este considerat una dintre cei mai importante figuri din calendarul ortodox. Este ocrotitorul celor săraci și apărător al credinței creștine, este asociat cu sfârșitul toamnei și pregătirea pentru sezonul rece. În România, sărbătoarea este marcată cu tradiții, obiceiuri și rugăciuni speciale.
Viața Sfântului Dumitru
Sfântul Dumitru s-a născut în cetatea Tesalonic (Salonic),în Grecia în secolul al III-lea d.Hr., într-o familie creștină. Conform tradiției, a fost numit guvernator al Tesalonicului de către împăratul Maximian, care nu știa că era creștin.
Rolul său oficial era de a apăra cetatea și de a persecuta creștinii, dar Dumitru a ales să își mărturisească credința și chiar să predice în ascuns, riscând viața sa.
Fiind descoperit și denunțat, Sfântul Dumitru a fost întemnițat și torturat. În închisoare, el l-a binecuvântat pe un tânăr numit Nestor să lupte împotriva gladiatorului temut, Lie. Nestor l-a învins pe Lie, lucru care a atras mânia împăratului Maximian. În consecință, împăratul a ordonat execuția ambilor, iar Sfântul a fost ucis prin înjunghiere cu sulițele.
Rugăciunea pe care să o spui de Sfântul Dumitru
„Sfinte Dumitru, tu ai fost ales de Dumnezeu şi hărăzit să ocupi funcţia de proconsul, în timpul crudului persecutor al creştinismului, Maximilian; lucrul acesta ţi-a îngăduit să poţi veşti cu mai multă uşurinţă şi autoritate cuvântul mântuitor al sfintei Evanghelii.
Tu nu te-ai lăsat impresionat nici de promisiunile tiranului, nici de ameninţările lui, ci ai renunţat la orice demnitate lumească pentru a câştigă fericirea veşnică.
Împărţind toate bunurile tale celor săraci ai mers la închisoare cântând cel mai frumos imn de biruinţă al creştinilor: ‘Aleluia.’ Străpuns de sulitele ucigaşilor te-ai asemănat cu Mântuitorul tău răstignit pe cruce.
Te rog mijloceşte-mi şi mie harul să gust măcar în parte fericirea pe care o da trăirea sinceră a credinţei.
Binecuvântează-mă şi pe mine, că să mă pot împotrivi greutăţilor pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apară credinţă.
Binecuvântează-mă şi pe mine, că să mă pot împotrivi greutăţilor pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apară credinţă.
Bunul Dumnezeu a răsplătit cucernicia şi dragostea cu care ai îndurat toate suferinţele săvârşind nenumărate minuni cu moaştele tale, care atunci când au fost găsite emanau un parfum plăcut mirositor.
Da-mi şi mie harul să fiu în viaţă o plăcută mireasma a lui Cristos în mijlocul lumii stricate şi să duc pe cât mai mulţi pe drumul mântuirii prin pildă şi rugăciunea mea. Amin’.