Rujeola continuă să facă victime în România! Doi copii sub un an au murit
Publicat pe 28.02.2024 la 14:07 Actualizat pe 28.02.2024 la 14:07
Rujeola, o boală care poate fi prevenită prin vaccinare, continuă să facă ravagii în România, lăsând în urmă tragedie și pierdere. În ultima săptămână, doi copii sub un an au murit din cauza acestei boli, subliniind necesitatea unei acțiuni urgente pentru protejarea sănătății publice.
- Noi victime din cauza rujeolei
- Doi copii au murit
În ciuda eforturilor pentru controlul răspândirii rujeolei în România, ultima săptămână a adus tristețe și disperare în urma decesului a doi copii cu vârsta sub un an, din cauza acestei boli contagioase.
Noi victime din cauza rujeolei din România
Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în țară a atins cifra de 6.589, iar bilanțul tragic include 8 decese.
Cel de-al 7-lea deces cauzat de rujeolă a fost înregistrat la o fetiță în vârstă de 1 an, din județul Bacău. Copilul, nevaccinat antirujeolic, a fost internat în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ,,Grigore Alexandrescu” din București, unde a avut contact confirmat cu rujeolă în salon. Fetița avea antecedente personale patologice, incluzând un transplant hepatic și tratament imunosupresor. De asemenea, a suferit și o coinfecție cu virus gripal A, subtip H3.
Al 8-lea deces a fost raportat la un băiețel în vârstă de 11 luni, din județul Ilfov, care, similar cu primul caz, nu fusese vaccinat împotriva rujeolei. Băiețelul avea antecedente personale patologice, printre care hidrocefalie internă cu drenaj ventriculo-peritoneal unișunt.
Cazurile confirmate cu rujeolă sunt distribuite în 40 de județe și în București, iar cele mai multe au fost înregistrate în Brașov (1.263), Mureș (968), Covasna (306), Giurgiu (282) și Sibiu (279), potrivit realitatea.net
Simptome și complicații
Deși adesea asociată cu o afecțiune din copilărie, rujeola, în realitate, se dovedește a fi o amenințare serioasă, cu consecințe tragice, mai ales în cazul celor mai mici membri ai societății noastre.
Recent, cazurile de rujeolă au evidențiat că boala poate evolua rapid și că ignorarea acesteia poate avea consecințe devastatoare.
Simptomele rujeolei, de la febră și tuse uscată la nas înroșit, dureri în gât și semne de conjunctivită, sunt insidioase și pot fi confundate cu alte afecțiuni. Un semn distinctiv este erupția cutanată cu pete mari, care se pot uni, oferind o imagine caracteristică a bolii.
Cu toate acestea, ceea ce face rujeola cu adevărat periculoasă este faptul că se răspândește cu ușurință, chiar și înainte ca erupția să devină evidentă, creând o fereastră de transmitere de opt zile.
Progresul rujeolei se desfășoară în etape distincte pe parcursul a trei săptămâni. După ce virusul pătrunde în organism și determină primele simptome ușoare, cum ar fi febra moderată și tusea, apare o perioadă de aparentă acalmie.
Citește și: 15 copii din Bistrița-Năsăud, suspecți de rujeolă! Au fost duși de urgență la spital