S-a schimbat Codul Rutier 2024! Amenda pe care o pot primi șoferii din România pentru o greșeală făcută pe timp de zi
Publicat pe 31.01.2024 la 18:15 Actualizat pe 31.01.2024 la 18:15
S-a schimabt din nou Codul Rutier 2024! Noua hotărâre pedepsește un gest al participanților la traficul de pe drumurile publice din România ce, până de curând, era permis. În acest fel, toți șoferii de autovehicule sau tractoare agricole sau forestiere trebuie să cunoască acest detaliu. Iată cum vor fi sancționați cei care nu respectă prevederile legislative!
- Codul Rutier 2024 s-a modificat
- Amendă pentru această greșeală făcută de șoferi pe timp de zi
Ei bine, dacă până în acest moment legislația prevedea folosirea luminilor de întâlnire sau a luminilor pentru circulația diurnă doar pe autostrăzi, pe drumurile expres şi pe cele naţionale europene (E), iată că de acum această regulă va suferi modificări.
Amendă pentru această greșeală făcută de șoferi pe timp de zi
În acest fel, în anul 2024, în urmă modificărilor aduse la Ordonanța de Urgență 195 din anul 2002, toți șoferii din România sunt obligați să folosească luminile de întâlnire sau luminile de circulație diurnă (DLR – Daytime running lights) pe toate drumurile publice din țară, după cum stabilește Codul Rutier.
Mai mult decât atât, prin lumini de întâlnire sau lumini de circulație diurnă (DLR – Daytime running lights) înțelegem, pe limbajul de zi cu zi, faza scurtă a mașinii.
Totodată, că urmare a modificării legii în România, șoferii sunt obligați să folosească faza scurtă inclusiv pe timp de zi, indiferent despre ce drum public este vorba.
Ce se întâmplă în cazul nerespectării prevederilor legii
De asemenea, articolul 108 alineatul (1) litera a), punctul 7, din documentul legislativ ce modifică OUG 195/2002, stabilește aplicarea unor sancțiuni importante în cazul șoferilor care nu respectă noua regulă.
Așadar, osancțiune va fi de natură financiară, iar alta va reprezenta puncte de penalizare.
Cât de mare este amenda ce se aplică șoferilor care nu respectă prevederile legislative
Potrivit prevederilor legislative, sancțiunea financiară pentru șoferii care circulă pe drumurile publice din România fără a avea aprinsă faza scurtă este în valoare de 290 de lei.
În schimb, participanții la trafic ce nu respectă noile obligații vor fi sancționați și cu puncte de penalizare.
Și asta nu este tot. Mai mult, Codul Rutier 2024 prevede că agenții de poliție, care dau sancțiuni în cazul participanților la trafic ce nu respectă legea, să aplice două puncte de penalizare pentru circulația fără lumini de întâlnire.