S-a votat majorarea alocațiilor cu 20%, în timp ce salariile bugetarilor au fost înghețate de Guvern. Camera Deputaților va lua decizia finală
Publicat pe 30.12.2020 la 19:20 Actualizat pe 30.12.2020 la 20:08
Miercuri, 30 decembrie, Senatul a votat ca alocațiile să fie majorate cu 20% de la 1 ianuarie. În aceeași zi, premierul Florin Cîțu a anunțat că salariile şi sporurile bugetarilor vor rămâne și anul viitor la nivelul celor din decembrie 2020. În ceea ce privește alocațiile, decizia finală îi aparține Camerei Deputaților.
- Senatul a votat majorarea alocațiilor cu 20%, începând de la 1 ianuarie
- Guvernul a înghețat salariile bugetarilor
Senatul a votat astăzi proiectul de lege potrivit căruia alocațiile copiilor vor fi majorate cu 20%, începând de anul viitor. Potrivit Digi 24, au fost 75 de parlamentari “pentru”, iar 56 „contra”. Pentru ca proiectul să devină realitate, trebuie să fie aprobat de Camera Deputaților, care are votul final.
Aprobarea proiectului de lege presupune, totodată, că din 2022, suma alocației se va indexa anual cu rata inflației.
Titlul inițial al proiectului de modificare a OUG a fost schimbat de senatori din “respingere” în “admitere”, înaintea ședinței de plen. De asemenea, în loc de două majorări în 2021 (la 1 ianuarie și 1 iulie), proiectul conține acum o singură majorare, cea de pe 1 ianuarie.
Împotriva proiectului de lege, au votat senatorii PSD și AUR. Gabriela Firea a fost printre cei care au votat împotrivă.
Salariile bugetarilor au fost înghețate
În timp ce senatorii au votat pentru majorarea alocațiilor, Guvernul a decis că salariile şi sporurile de care beneficiază personalul din administraţia publică centrală şi locală vor fi înghețate la valoarea pe care au avut-o în decembrie 2020.
"Legat de ordonanţa iniţiată de Ministerul Finanţelor Publice, această ordonanţă reprezintă o economie la buget de aproape 17,6 miliarde de lei pentru anul 2021.
La primul articol: se menţin în cuantum brut salariile şi sporurile de care beneficiază personalul din administraţia publică centrală şi locală, inclusiv personalul care ocupă funcţii de demnitate publică şi funcţii asimilate acestora, la nivelul acordat pentru luna decembrie 2020.
Acesta este un impact bugetar de aproape 12 miliarde de lei", a declarat prim-ministrul Florin Cîțu, potrivit Agerpres.