Salariul primit în România de un voluntar în Armată. Suma frumoasă încasată după patru luni de pregătire militară
Publicat pe 14.07.2022 la 12:13 Actualizat pe 14.07.2022 la 12:35
Ministerul Apărării cere ca rezerviştii, dar şi bărbaţii cuprinși între 20 şi 35 de ani, să vină din diaspora înapoi în țară, în două săptămâni, dacă situaţia cere asta. Armata română este în căutare de voluntari, iar pentru acest lucru oferă şi foarte mulți bani. Ei bine, un voluntar în Armată a primit o sumă frumoasă pentru patru luni de pregătire militară.
- Ce salariu a primit în România un un voluntar în Armată
- Suma încasată după patru luni de pregătire militară
Potrivit observatornews.ro, în jur de 15 zile ar avea la dispoziție să se întoarcă din diaspora românii, mai exact bărbații cuprinși între 20 şi 35 de ani, dar și rezerviștii, asta în cazul în care în țara noastră este decretată stare de asediu, mobilizarea sau războiul. Iată ce sumă frumoasă a primit un voluntar în Armată, pentru patru luni de pregătire militară.
Ce salariu a primit în România un voluntar în Armată
Armata română caută voluntari, iar pentru acest lucru oferă şi bani frumoși, mai exact aproximativ 12.000 de lei după patru luni de pregătire militară. Costi Spînu, purtător de cuvânt MApN, spune că „foarte mulţi dintre cetăţenii români cu obligaţii militare se află în afara ţării, fie temporar, fie definitiv”. De asemenea, el declară că bărbații din diaspora „au obligaţia de a contacta centrele militare pe raza cărora au locuit ultima oară înainte de mutarea din ţară”.
În total, aproape șase milioane de români sunt stabiliţi în străinătate. Cei mai mulţi dintre românii stabiliți în străinătate, adică peste patru milioane, sunt plecaţi în țări precum Italia, Spania, Marea Britanie şi Germania. Conform proiectului de mai sus, persoaneel care încă au domiciliul în țara noastră şi sunt plecate temporar vor primi notificarea acasă şi vor putea fi informaţi de către rude. Persoanele care sunt stabilite în străinătate trebuie să contacteze, din propria iniţiativă, Armata română, tot în timp de 15 zile.
În cazul în care se fac decretări pentru stările de mobilizare sau de război, refuzul încorporării se pedepseşte cu până la şapte ani de închisoare. Rezerva de mobilizare a Armatei din țara noastră are două componente: cea operaţională şi cea generală. Componenta operațională este formată din persoanele care au trecut prin stagiul militar şi rezervişti. Componenta generală este formată din toţi bărbaţii apţi cuprinși între 20 şi 35 de ani. Chemarea la oaste, însă, nu înseamnă şi că plecăm la luptă a doua zi. Pentru încorporabili în Armata română primul pas este selecţia. Bărbații sunt evaluaţi fizic, medical, apoi psihologic. Dacă se califică și trec cu brio peste această etapă, urmează procesul de pregătire.
Ce sumă vor primi tinerii care se înrolează în Armată
Timp de patru luni, bărbaţii şi femeile cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani vor putea deveni soldaţi. Pe timpul instrucţiei vor primi o soldă, iar la finalul acesteia se mai aleg și cu o sumă mare de bani, aceea fiind de aproximativ 12 mii de lei. Acest lucru nu înseamnă că vor putea fi chemaţi la arme în caz de război.
Scopul principal al acestui proiect este de a fi înlocuită bătrâna rezervă operaţională a Armatei din România cu tineri apţi de luptă în caz de război. General Virgil Bălăceanu, asociaţia rezerviştilor, spune că „proiectul reprezeintă o necesitate care pleacă de la faptul că nu există armată în lume fără o rezervă”. În propunerea MApN sunt prevăzute şi câteva sancţiuni. Pentru neprezentarea la ordin sau pentru întârzieri, amenzile ajung chiar și până la 8.000 de lei.