Șantajiștii din conducerea Academiei de Poliție au mai făcut o victimă / Actualul șef, victimă colaterală, în dosarul concursurilor măsluite
De Narcis Voica.
Publicat pe 11.09.2022 la 22:53
Actualizat pe 11.09.2022 la 22:53
Rectorul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” s-a trezit cu o amendă, în dosarul dintre foștii șefi – condamnați pentru șantaj – și nevasta unui chestor, care a solicitat anularea unui concurs.
- Infractorii care conduceau Academia de Poliție fac victime colaterale
- În scandalul concursurilor aranjate a fost amendat actualul șef
- Instanța a anulat, ulterior, sancțiunea
Procesul dechis de comisarul șef Emilia Mihaela Melnic, soția chestorului Valentin Melnic, împotriva penalilor Iacob și Marcoci, foști șefi ai Academiei de Poliție, a luat recent o turnură neașteptată. Instanța a dispus ca instituția să pună la dispoziție mai multe documente, pentru a elucida dacă un concurs a fost măsluit, însă, fiindcă instituția nu a dat curs solicitării, a fost sancționată, în frunte cu noul rector. Ulterior, actualul șef al Academiei a solicitat anularea amenzii, iar judecătorii au revenit asupra deciziei.
Pârâții din dosarul deschis de Emilia Melnic sunt fostul rector al Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", Adrian Iacob, şi fostul prorector al unităţii de învăţământ, Petrică Mihail Marcoci, care au fost condamnaţi definitiv la câte 3 ani închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind acuzaţi că l-au determinat pe un poliţist de la Academie să-i trimită mesaje de ameninţare jurnalistei Emilia Şercan. ICCJ a admis apelul Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" şi a dispus ca instituţia de învăţământ să nu mai plătească în solidar cu cei doi poliţişti daune morale jurnalistei.
Potrivit deciziei Curţii de Apel Bucureşti, Adrian Iacob (foto sus) şi Petrică Mihail Marcoci (foto jos) vor sta 4 ani sub supraveghere, perioadă în care cei doi trebuie să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.
De asemenea, Adrian Iacob şi Petrică Mihail Marcoci vor presta muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o durată de 120 de zile, în cadrul uneia dintre următoarele instituţii: Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti sau Fundaţia pentru Promovarea Sancţiunilor Comunitare.
Judecătorii au admis în parte acţiunea civilă formulată de Emilia Şercan (foto sus), aceasta urmând să primească 80.000 lei cu titlu de daune morale.
Într-un dosar separat, poliţistul Gheorghe Adrian Bărbulescu (foto sus), cel care i-a trimis mesajele de ameninţare jurnalistei, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la un an de închisoare cu amânarea executării pedepsei pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj. Decizia a fost luată după ce poliţistul şi-a recunoscut vinovăţia şi a încheiat un acord cu DNA.
Citește și: Luminița Anghel și „Sanchi”, găsiți nevinovați în dosarul de evaziune fiscală / Detalii exclusive