Sânzienele 2018. Ce e bine să faci pentru a fi în armonie tot anul
Publicat pe 06.06.2018 la 14:03 Actualizat pe 06.06.2018 la 14:24
În fiecare an, pe data de 24 iunie, creştinii sărbătoresc Sânzienele sau Drăgaica. Mai multe tradiţii şi superstiţii sunt legate de ziua de Sânziene.
În fiecare an, pe data de 24 iunie, creştinii sărbătoresc Sânzienele sau Drăgaica. Mai multe tradiţii şi superstiţii sunt legate de ziua de Sânziene.
Ziua de Sânziene este o sărbătoare dedicată iubirii şi a fertilităţii. În noaptea de Sânziene se spune că toate minunile sunt posibile, aceasta fiind o seară magică. Numele acestei zile de Sânziene vine de la zeiţa romană Santa Diana, care era patroana pădurilor şi a vânătorilor. Potrivit tradiţiilor şi obiceiurilor din această ziua de Sânziene, creştinii din Moldova se roagă Sfântului Ioan Cel Nou de la Suceava pentru a scăpa de boli şi pentru a fi feriţi de rele.
Tradiţia spune că în seara de Sânziene se deschid cerurile, iar Sânzienele încep să danseze.
Pofta de viaţă, iubirea şi Soarele sunt sărbătorite în această zi de Sânziene, potrivit Calendarulortodox.ro. Tot tradiţia spune că plantele capătă puteri în această zi şi sunt folosite pentru a videca anumite boli. Tot în această zi de Sânziene zânele zboară şi ajută natura, ajută agricultura, însănătoşesc animalele şi ajută femeile căsătorite.
Un lucru extrem de important în această este zi de Sânziene, care trebuie respectat atât de bărbaţi, cât şi de femei este, grija faţă de comportament. În ziua de Sânziene femeilor care le supără pe Sânziene le poate fi pocită gura, în timp ce bărbaţii care vorbesc urât şi înjură pot fi pedepsiţi foarte aspru.
O altă tradiţie în ziua de Sânziene este legată de fetele nemăritate. Acestea culeg flori în ziua de Sânziene şi fac coroniţe din flori, pe care le aruncă pe casă. Dacă acestea rămân agăţate acolo în acel an se anunţă o nuntă. O altă tradiţie a oamenilor în ziua de Sânziene este aceea că pentru a avea spor la munca câmpului, aceştia se încingeau cu tulpini de cicoare. Tot în ziua de Sânziene pentru a le merge bine, oamenii fac focuri mari peste care aruncă substanţe cu miros puternic pentru a alunga spiritele rele. De asemenea, în ziua de Sânziene aveau loc diferite târguri în care tinerii se întâlneau şi se cunoşteau în vederea căsătoriei.
Dacă ţi-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici.
O.P.