A început Săptămâna Albă. Ce se mănâncă în săptămâna ce precede Postul Paștelui
Publicat pe 04.03.2019 la 11:53 Actualizat pe 04.03.2019 la 13:15
Săptămâna Albă, cunoscută și drept Săptămâna Brânzei. Este perioada ce precede Postul Paștelui, iar credincioșii au voie să mănânce anumite categorii de mâncare. Dar care, mai exact?
Luni, pe 4 martie, s-a dat startul la Săptămâna Albă, cunoscută și drept Săptămâna Brânzei. Este perioada ce precede Postul Paștelui, iar credincioșii au voie să mănânce anumite categorii de mâncare. Dar care, mai exact?
Ce se mănâncă în Săptămâna Albă
Potrivit doxologia.ro, în Săptămâna Albă „se mănâncă pește în fiecare zi, de luni până duminică. Pentru zilele de miercuri și vineri se specifică dezlegarea la pește (prin semnul din calendar), tocmai pentru că ele sunt zile de post prin excelență, iar această specificare este obligatorie pentru această săptămână”.
Ce mănânci înainte de Postul Paștelui
Mai exact, în Săptămâna Brânzei, credincioșii nu mai consumă carne. În zilele de miercuri și vineri, însă, se face dezlegare la ouă, lapte, brânză și pește.
Când începe Postul Paștelui 2019
În acest an, Postul Mare începe pe 11 martie 2019 și se încheie pe 27 aprilie 2019.
Considerat cel mai lung și mai aspru dintre cele patru posturi ale ortodoxiei (Postul Crăciunului, Postul Sfânta-Mariei, Postul San-Petrului și Postul Paștelui), Postul Mare are loc înaintea Învierii lui Iisus Hristos. Acesta durează 40 de zile, cărora li se adaugă Săptămâna Patimilor.
Principalul motiv al existenței Postului Paștelui era pregătirea catehumenilor ce urmau să intre în biserică și să fie botezați de Paște.
A.P.