Sărbătoare cu cruce roșie la acest sfârșit de săptămână, pe 26 și 27 octombrie. Ce sfinți importanți sunt prăznuiți
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 21.10.2024 la 17:08
Actualizat pe 21.10.2024 la 17:08
La acest sfârșit de săptămână, pe data de 26 și 27 octombrie, sunt sărbători religioase cu cruce roşie, ambele extrem de importante pentru creştinii ortodocşi. Ce sfinți sunt prăznuiți vineri și sâmbătă.
- Sărbătoare cu cruce roșie la acest sfârșit de săptămână
- Ce sfinți sunt prăznuiți pe 26 și 27 octombrie
Sărbătorile care sunt marcate cu cruce roșie în calendarul ortodox sunt sărbători extrem de importante în tradiția creștină ortodoxă. În acest sfârșit de săptămână sunt două sărbători cu cruce roșie: pe data de 26 octombrie este Sfântul Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, iar pe 27 octombrie – Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștiului.
Sărbătoare cu cruce roșie la acest sfârșit de săptămână, pe 26 și 27 octombrie
Pe data de 26 octombrie este Sfântul Dumitru sau Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Pe 27 octombrie, o zi mai târziu, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului.
Despre Sfântul Dumitru știm că a venit pe lume în Tesalonic, iar tatăl său era guvernator al Tesalonicului. Când a crescut a fost dus de părinții lui în casa lor de rugăciune. Acolo i-au fost arătate sfintele icoane, icoana adevăratului Dumnezeu, şi icoana Născătoarei de Dumnezeu. În acea încăpere, Sfântul Dumitru a fost botezat în numele Preasfintei Treimi.
După moartea tatălui său, Sfântul Dimitrie a fost numit în locul lui, însă împăratul Maximian (286-305) i-a poruncit să curețe Tesalonicul de creştini. Nu numai că Sfântul Dimitrie a încălcat acest ordin, dar când s-a întors în cetate a început să propovăduiască Evanghelia.
Când împăratul a aflat că Sfântul Dimitrie este creștin, l-a închis, iar în ziua de 26 octombrie, ostașii au intrat în temniţa în care Sfântul Dimitrie fusese aruncat şi, când l-au găsit stând la rugăciune, l-au împuns cu suliţele.
Cine a fost Sfântul Cuivos Dimitrie cel Nou
Sfântul care este prăznuit pe 27 octombrie era dintr-un sat, Basarabov, aşezat pe marginea apei Lomului.
A fost păstor de vite, iar apoi s-a făcut monah la mănăstirea care era înăuntrul unei peşteri. Se spune că Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, prin ostenelile sale multe, postul, rugăciunea şi privegherile pe care le făcea, s-a învrednicit şi de darul facerii de minuni.
Ani buni de zile nu a știut nimeni de trecerea la cele veşnice a Sfântului Cuvios Dimitrie. Moaştele Sfântului au fost scoase la lumină în chip minunat, prin lucrare dumnezeiască.
Citește și: Sfântul Luca 2024. Mesaje și felicitări de La Mulți Ani pentru cei care își serbează onomastica