Sărbătoarea Sf. Cuvioase Parascheva, pe 14 octombrie. Ce obiceiuri sunt și cum poți ajunge la moaștele Sf. Parascheva de la Iași
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 07.10.2020 la 16:48
Actualizat pe 07.10.2020 la 16:48
În fiecare an, pe data de 14 octombrie, credincioșii se închină la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva pentru liniște și pace în suflet. Este considerată sărbătoare importantă și este trecută cu cruce roșie în calendarul ortodox.
- Pe 14 octombrie se sărbătorește Sf. Cuvioasă Parascheva
- Credincioșii se închină an de an la moaștele de la Iași
Data de 14 octombrie reprezintă una dintre cele mai importante sărbători pentru creștinii ortodocși, care se închină an de an la moaștele Sf. Cuvioasă Parascheva, considerată și ocrotitoarea Moldovei. Credincioșii ajung în fiecare an la Iași la Catedrala Mitropolitană pentru a se ruga.
Cum poți ajunge la moaștele Sf. Cuvioase Parascheva de la Iași
Credincioșii care vin cu trenul din alte orașe pentru a se închina la moaștele Sf. Cuvioase Parascheva pot folosi transportul în comun până la Catedrala Mitropolitană din Iași. Astfel, de la Gară puteți lua tramvaiul 3 sau 7 care va opri la stația Filarmonica, de acolo, doar câteva minute de mers pe jos vă despart de Mitropolie.
Ce se face de sărbătoarea Sf. Parascheva. Tradiții și obiceiuri românești
Este important ca în ziua sărbătorii, credincioșii să nu muncească. Cei care fac asta se vor confrunta cu probleme în familie sau la locul de muncă. De asemenea, aceștia nu vor mânca nimic până la ora 12:00, când se va termina slujba de pomenire a Sf Parascheva. Se mai obișnuiește ca în această zi să se împartă lipii, covrigi sau must amărâţilor. Se spune că dacă te zgârceşti vei ajunge la sărăcie.
Acatistul Sf. Cuvioasa Parascheva. Când se citește
Pe data de 14 octombrie, când o sărbătorim pe Sf. Cuvioasă, este bine să rostim Acatistul Sfintei Parascheva, cunoscută drept ocrotitoarea Moldovei. Se spune că le va purta mult noroc credincioșilor și le va aduce spor în casă.
„În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Amin. Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Slavă Ție ! Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Slavă Ție ! Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Slavă Ție ! Împărate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea eșți și toate le împlinești, Vistierul bunătăților și datatorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre. Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi ! Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi ! Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi ! Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. Preasfanta Treime, miluiește-ne pe noi. Doamne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru numele Tău. Doamne miluiește, Doamne miluiește, Doamne miluiește. Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. Tatăl nostru, Care eșți în ceruri, sfințească-Se numele Tău, vie împărăția Ta, fie voia Ta, precum în cer și pe pământ. Pâinea noastră cea spre ființă, da ne-o nouă astăzi, și ne iartă nouă greșalele noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispita, ci ne izbăvește de cel rău. Pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, ale Sfinților Părinților noștri și ale tuturor Sfinților, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin.”
Rugăciune către Sf. Parascheva
„Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv. Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim preasfânt numele Tău în veci. Amin”.
Citește și: Racla cu moaștele Sfintei Parascheva nu va mai fi scoasă din catedrală. Decizie istorică la Iași