Șase județe din țară intră în scenariul verde. Ce restricții nu sunt valabile în aceste zone
Publicat pe 13.12.2020 la 16:30 Actualizat pe 13.12.2020 la 16:30
În plină pandemie de coronavirus, autoritățile vin și cu vești bune. Astfel, șase județe din țară intră în scenariul verde, rata de infectare fiind foarte mică. Odată cu această decizie, unele restricții nu mai sunt valabile în aceste zone.
- Șase județe din România intră în scenariul verde.
- Rata de infectare cu noul coronavirus este sub 1,5 cazuri la mia de locuitori.
Conform Grupului de Comunicare Strategică, pe teritoriul României de la începutul pandemiei și până la această dată s-au înregistrat 556.335 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.
Numai astăzi, 13 decembrie, autoritățile au anunțat la nivel național 4.435 de cazuri noi de îmbolnăvire cu virusul ucigaș din China. Pe primul loc rămând în continuare Bucureștiul, cu o rată de infectare de 6,94, 1142 de oameni fiind depistați pozitivi numai în ultimele 24 de ore.
Însă, pe lângă numărul mare de decese și persoane aflate pe secțiile de Terapie Intensivă din cauza noului coronavirus, autoritățile vin și cu vești bune.
România are șase județe în scenariul verde
Deși multe zone din țară sunt in scenariul roșu, ori carantinate din cauza numărul mare de infectări, iată că în șase județe din România numărul este atât de mic, încât aceste intră în scenariul verde, fapt ce face ca unele restricții să fie ridicate.
Astfel, județele Gorj, Harghita, Neamţ, Olt, Sălaj şi Suceava înregistrează o rată de infectare mai mică de 1,5 cazuri la mia de locuitori.
Mai concret, conform Grupului de Comunicare Strategică așa arătă rata de infectare în județele menționate anterior: 0,92 Harghita, 0,93 Gorj, 1,2 Olt, 1,33 Sălaj, 1,35 Neamț, 1,45 în Suceava.
În aceste condiții, antreprenorii și locuitorii din aceste județe au primit o veste bună: restaurantele și cafenelele pot funcţiona la 50% din capacitate şi în interior, iar sălile de teatru sau de cinema se deschid și ele pentru a funcționa la aceeași capacitate.
De menționat este și faptul că rata mică de infectare ar putea veni și de la numărul mic de teste făcute. În aceste județe numărul testelor efectuate pe zi este de câteva sute, de exemplu în Dolj, acesta ajunge la 370 de teste pe zi, iar în Gorj se adună în jur de 4.200 de teste pe lună.