Satul din România cu 1000 de pivnițe. Ai știut de el? De ce sunt unice și ce au ascuns localnicii aici sute de ani / FOTO
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 21.06.2022 la 10:51
Actualizat pe 21.06.2022 la 10:51
Tu știai că în România există un sat cu o mie de pivnițe? Fix așa scrie pe plăcuța de la intrarea în localitate: „Bun venit în satul cu o mie de pivnițe!”. Haideți să vedem unde se află acest loc, de ce sunt unice aceste beciuri, dar și ce au ascuns localnicii acolo sute de ani.
- Satul din România cu 1000 de pivnițe
- Ai știut de el?
- De ce sunt unice și ce au ascuns localnicii aici sute de ani
Sălacea, așa se numește satul cu o mie de pivnițe, așezat în Câmpia Ierului, un ținut cu o veche tradiție în cultivarea viţei-de-vie.
Satul din România cu 1000 de pivnițe
În prezent, în Sălacea există aproximativ 970 de pivniţe săpate în deal, alcătuind aşa-zisa stradă a pivniţelor. Cele mai multe au fost construite în secolul trecut, iar cea mai veche datează din anul 1803. Ușile acestor pivnițe sunt elemente deosebit de frumoase și creative, am putea să spunem chiar unice. Din cele 970 de uși, nu există una la fel, fiecare este unică, sculptată diferit. Pivniţele sunt săpate în pământ, apoi construite din beton sau piatră, unele în formă de cramă. În ele sunt așezate butoaiele şi damigenele cu vin.
Ce au ascuns localnicii aici sute de ani
Sălacea are o vechime de peste o mie de ani, acesta luând fiinţă în 1067. Mai întâi, localitatea s-a numit Zolos, care, în limba slavonă, înseamnă drumul sării. La început, beciurile erau folosite ca magazii de depozitare a sării, locul reprezentând un nod important în drumul sării provenite din nordul Transilvaniei. Fiind o zonă deluroasă, numai bună pentru cultivarea viţei-de-vie, satul Sălacea a atras şi apoi primii cultivatori. Pentru că afacerile cu vin mergeau extrem de bine, satul a fost ridicat în scurt timp la rangul de oraş, rang menținut din anul 1200 și până aproape de 1800.
De ce sunt unice aceste pivnițe
În localitatea despre care vorbim, pivnițele se află pe străzi, au curent electric, iar în interiorul lor este foarte curat. Unele dintre ele arată ca o cramă. Pe şapte străzi din Sălacea se întind numai asemenea beciuri. Multe dintre ele sunt construite din cărămidă și beton și au porți sau uşi din fier forjat. În trecut, beciurile erau folosite și ca ascunziș în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Acolo se adăposteau copilele pentru a nu fi violate de ruşi, dar şi animalele, pentru a fi ferite de furia războiului.
Pivniţele din Sălacea s-au transmis din generaţie în generaţie. O astfel de pivniță ajunge să fie cotată și la 12.000–15.000 lei.