Satul din România în care a descălecat Bogdan Vodă. Ce spune legenda vrăjitoarei care ar fi trăit acolo. Doar localnicii o știu
Publicat pe 10.09.2022 la 12:43 Actualizat pe 10.09.2022 la 12:43
Satul Cârlibaba este locul în care a descălecat Bogdan Vodă, care a ocupat Moldova. O veche legendă spune că în aceste locuri trăia demult o vrăjitoare. Ea locuia pe valea unui rău pe care oamenii l-au numit Gârla Babei și care a derivat în timp în Cârlibaba, satul actual luând numele acestei ape.
- Satul din România în care a descălecat Bogdan Vodă
- Legenda vrăjitoarei care ar fi trăit acolo
Legenda vrăjitoarei din satul Cârlibaba
Cârlibaba şi Ciocăneşti, sunt două dintre cele mai frumoase 10 sate din România, după cel mai recent studiu realizat. Cârlibaba este locul în care a descălecat Bogdan Vodă. O legendă veche spune că în acel sat trăia demult o vrăjitoare. Ea locuia pe valea unui râu pe care oamenii l-au numit Gârla Babei şi care a derivat în timp în Cârlibaba. Localnicii susţin că satul actual ar fi luat numele acestei ape.
Satul este înconjurat de un decor format de o pădure. De pe masivele Dadu şi Fluturica se pot admira văile Cârlibabei şi Bistriţei Aurii. Rezervaţia biosferei Pietrosul Rodnei se situează la doar 6 km de acest loc. În zonă se află şi două rezervaţii inedite, unde se pot vedea cocoşul de munte, simbol al satului, şi cocoşul de mesteacăn.
În zona Cârlibaba se mai poate vizita și Lacul Lala Mare, un lac glaciar localizat în Munţii Rodnei, sub vârful Ineu. ”Ineu-Lala” este parte a rezervației naturale, cel mai extins lac glaciar din Munţii Rodnei.
Ciocăneşti, comuna muzeu
Comuna Ciocăneşti este declarată comună turistică și totodată comună–muzeu, ca urmare a caracterului său unitar şi unic în ţară şi în lume prin motivele naţionale tradiţionale, sculptate pe faţadele caselor majorităţii gospodarilor.
Motivele tradiţionale sculptate pe faţa caselor sunt atracția din satul Ciocăneşti. Pe lângă cele două biserici şi două schituri ortodoxe ale comunei, mai există Mănăstirea „Sfântul Ştefan cel Mare” şi stâna turistică „Arseniuc”, de unde se poate admira o panoramă idilică. Munţii Suhard din împrejurimi se mândresc cu o rezervaţie a bujorului de munte.