Satul fantomă din Europa scos de secetă de sub ape. "Dacă mă vezi, să plângi!", e avertismentul care ne îngrozește pe toți! Ce sunt "Pietrele foamei"
Publicat pe 05.09.2022 la 11:52 Actualizat pe 05.09.2022 la 11:52
Europa a trecut prin una dintre cele mai grave secete din ultimele cinci secole, ceea ce a dus la apariția unor vestigii impresionante care se aflau sub ape. Astfel, un sat fantomă a ieșit la suprafață, dar și „Pietrele foamei”, care lasă la vedere un avertisment îngrozitor.
- Sate ieșite la suprafață, din cauza secetei
- ”Pietrele foamei” sunt vizibile din nou
Seceta care a lovit Europa și mai multe zone din întreaga lume a avut efecte groaznice asupra vegetației, dar a și scos la suprafață vestigii uluitoare, care se aflau sub ape de sute de ani. Un întreg sat fantomă a fost lăsat la vedere după secarea apelor, iar ”Pietrele foamei” sunt din nou la suprafață, lăsând să se vadă un evertisment care îți dă fiori reci.
Satele fantomă din Europa scoase de secetă de sub ape
Seceta a lăsat la suprafață sate și un mic orășel de mult uitate din Spania, care acum sunt atracții turistice. Aceredo este un mic oraș din apropierea graniței cu Portugalia, care a fost inundat de Râul Lima în 1992 pentru a face loc bazinului Alto Lindoso. În primăvară, a ieșit din nou la suprafață.
În Galicia, după ce bazinul Belesar a ajuns la 39% din capacitate, satul scufundat al vechiului Portomarin a ieșit la suprafață. De asemenea, în Estremadura, un pod din secolul al XV-lea a ieșit, la fel ca biserica Sant Roma de Sau din secolul al XI-lea în Catalunia.
Și în Germania, rămășițele satului Berich, care era scufundat în întregime lângă Waldeck din anul 1913, au putut fi vizitate la pas.
Ce sunt ”Pietrele foamei”
Între timp, scăderea nivelului apelor a lăsat la vedere ”Pietrele foamei” în Cehia. Pe una dintre ele scrie „Wenn du mich siehst, dann weine” (Dacă mă vezi, să plângi). Este o piatră din râul Elba, lângă orașul Děčín din nordul Cehiei, aproape de granița cu Germania.
Această „piatră a foamei” de la Děčín este doar una dintre zecile din râurile Europei centrale care au fost gravate pentru a marca secetele istorice, dar și pentru a transmite un avertisment pentru următoarele generații cu privire la foametea și timpurile grele care ar putea urma, de fiecare dată când devin vizibile.
Cea mai veche piatră inscripționată astfe, din Děčín, este din 1616. Totuși, urmele inscripțiilor sunt legate de secete mult mai vechi, inclusiv din 1417 și 1473.
O altă astfel de piatră, aflată lângă Bleckede în Germania, are gravat mesajul: „Când va intra dedesubt, viața va deveni din nou mai colorată”.