S-au finalizat inspecțiile neașteptate la 10 bănci care participă la stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR. Ce amenzi riscă acestea
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 03.11.2022 la 14:45
Actualizat pe 03.11.2022 la 14:45
Consiliul Concurenței a descins la celezece bănci care participă la stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR. De asemenea, aceștia au stabilit și amenzile pe care le riscă băncile supuse inspecției, după analizarea documentelor.
- Inspecția băncilor s-a finalizat
- Ce amendă riscă cele are au încălcat legea concurenței
Zece bănci din România au fost supuse unor inspecții ruiguroase în urmă cu două zile, din partea Consiliului Concurenței. În cele din urmă, acestea au fost finalizate, iar inspectorii au stabilit amenzile pe care le riscă acestea, în cazul în care au încălcat legea concurenței. Această practică anticoncurențială afectează negativ întreaga țară.
Inspecțiile celor 10 bănci s-au finalizat
În urmă cu două zile, băncile au avut surprinderea să constate că sunt supuse unui control al Consiliului Concurenței, în vederea verificării respectării legii concurențiale, după ce dobânzile au crescut alarmant în România. Ei bine, astăzi inspecțiile s-au finalizat, astfel că documentele au fost ridicate pentru a fi analizate. Mai mult, aceștia au stabilit și amenda pe care o vor primi băncile care au încălcat legea concurenței.
După finalizarea verificărilor neașteptate, inspectorii au ridicat documentele, pentru a le supune unei analize de către autoritatea română de concurenţă. Mai mult, autoritatea a menționat și faptul că acolo unde se vor constata încălcări ale legii concurențiale, băncile vor fi amendate cu 10% din cifra de afaceri, deoarece potențiala practică anticoncurențială afectează întreaga țară.
”Consiliul Concurenţei a finalizat inspecţiile inopinate efectuate la cele 10 bănci participante la stabilirea ratelor de referinţă ROBID/ROBOR. Inspecţiile s-au derulat în cadrul investigaţiei privind posibile înţelegeri între cele 10 bănci pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, la un nivel cât mai ridicat, în cadrul procedurii de „fixing” (stabilirea ratelor de referinţă pentru ROBOR şi ROBID). Astfel, investigaţia vizează activitatea băncilor pe piaţa monetară interbancară desfăşurată în cadrul procedurii de fixing, precum şi cea desfăşurată în intervalul de 15 minute după efectuarea „fixingului”, respectiv atragerea şi plasarea depozitelor interbancare de către băncile participante la stabilirea ratelor de referinţă ROBOR/ROBID la nivel national”, a transmis autoritatea de concurență.
Toată România a fost afectată de potențiala practică anticoncurențială
Încălcarea legii concurențiale a afectat întreaga țară, deoarece indicele ROBOR este parte din prețul creditelor în lei cu dobândă variabilă pe care le-au primit persoanele fizice înainte de data de 2 mai 2019, dar și a creditelor în lei pe care le-au primit persoanele juridice în toate sectoarele economice.
”Documentele ridicate în cadrul inspecţiilor inopinate se află în analiza autorităţii române deconcurenţă, în cadrul procedurilor specifice. Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor”, a adăugat autoritatea concurențială.
Citește și: 10 bănci din România anchetate pentru creșterea ROBOR. Consiliul Concurenței face investigații