S-au promis măști gratuite, dar doar unii români le vor primi! Ce condiție trebuie să îndeplinească cetățenii pentru a se putea proteja

S-au promis măști gratuite, dar doar unii români le vor primi! Ce condiție trebuie să îndeplinească cetățenii pentru a se putea proteja © arhiva

Premierul României, Ludovic Orban, a făcut anunțul prin care românii vor beneficia de măști de protecție gratuite din partea statului. Totuși, acesta impune și o condiție prin care cetățenii vor primi aceste echipamente.

Pentru a primi măști gratuite din partea statului, există o condiție simplă: doar românii cu venituri mici vor beneficia de materialele sanitare în mod gratuit. Pentru acest lucru se va întocmi un act normativ, potrivit premierului Orban.

„Pregătim un act normativ împreună cu Ministerul Muncii ca pentru persoanele vulnerabile, pentru persoanele care sunt sub incidenţa Legii venitului minim garantat să putem să asigurăm un număr de măşti fără să fie obligaţi să le cumpere”, a afirmat şeful Executivului într-o emisiune tv.

De asemenea, și elevii care vor reveni în școli pentru a se pregăti de susținerea exameneleor de la sfârșitul claselor a VIII-a și a XII-a vor beneficia de mști gratuie, premierul dând asigurări că Ministerul Educației va face achizițiile necesare.

„Avem în vedere achiziţionarea de măşti de către Ministerul Educaţiei pentru a putea asigura măşti în cadrul fiecărei unităţi şcolare în perioada 2-12 iunie, în care se va asigura pregătirea pentru evaluarea naţională şi examenul de bacalaureat”, a precizat Orban, conform Agerpres.

Ce reguli trebuie respectate pentru revenirea la locul de muncă

Premierul Ludovic Orban a explicat și care sunt regulile pe care angajatorii vor trebui să le respecte la revenirea salariaților la locul de muncă.

„Vor fi nişte reguli legate de triaj la locul de muncă, în care se va lua temperatura, în măsura în care companiile, instituţiile publice se vor dota cu termometre. De asemenea, vom stabili ce se va întâmpla cu persoanele care au peste 37 de grade. Cel mai probabil, ele nu vor putea să intre la locul de muncă şi vom genera, în funcţie şi de analiza altor simptome, necesitatea diagnosticării prin testare", a afirmat Ludovic Orban, pentru Digi24.

Mai mult, premierul Orban a vorbit și despre sancționarea celor care nu vor purta masca de protecție, devenită obligatorie, după data de 15 mai.

„Cu siguranţă va exista în timp o sancţiune, dar cred că lucrurile trebuie să se dezvolte gradual, nu trebuie să ne apucăm să sancţionăm oamenii. Trebuie ca oamenii să se obişnuiască cu purtatul măştii şi angajatori să asigure măşti pentru personal”, a adăugat premierul.

Totodată, premierul României a dat asigurări că se va începe producția de măști chirurgicale și în țara noastră.

„Nu cred că va fi necesar controlul preţurilor. Noi am căutat să dăm drumul producţiei de măşti chirurgicale, cu trei pliuiri, acelea oferă protecţie de 80 la sută. Deja avem 23 de producători autorizaţi care au crescut capacitatea de producţie zilnică. Ne-am organizat ca pe lângă importurile care se fac de către companiile private să asigurăm pătrunderea pe piaţă a unei cantităţi care să asigure satisfacerea cererii de măşti care va exista după data de 15”, a mai declarat premierul.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro