Schimbare majoră în regulamentul anului şcolar 2023-2024. Ce riscă elevii agresivi din septembrie
Publicat pe 22.08.2023 la 17:31 Actualizat pe 22.08.2023 la 17:32
Se anunță o nouă schimbare majoră în regulamentul anului şcolar 2023-2024. Începând din luna septembrie, elevii întorși în bănci, care dețin un comportament agresiv, vor risca consecințe serioase. Ce decizie s-a luat.
- Schimbare majoră din noul an şcolar
- Ce se întâmplă cu elevii agresivi din septembrie
Începând cu noul an scoalr, elevii agresivi vor fi mutați, în ultimă instanță, în alte școli, nu victimele acestora. Această decizie împotriva bullying-ului a fost adoptată, în urmă cu puțin timp, de autoritățile din Franța.
Schimbare majoră din noul an şcolar
Odată cu anul școlar 2023-2024, elevul responsabil de comportament agresiv la adresa colegilor săi poate fi mutat la o altă școală, în sistemul educațional francez. Această măsură, anunțată într-o formă sau alta de mai multă vreme, urmărește combaterea hărțuirii în școli, inclusiv combaterea bullying-ului online între elevi din școli diferite.
Concret, noul decret prevede că, atunci când un comportament intenționat și repetat al unui elev produce riscuri pentru siguranța și sănătatea altui elev din școală, directorul școlar, împreună cu o echipă, dar și cu implicarea părinților elevului cu probleme de comportament pune în aplicare orice măsură poate pune capăt acelui comportament.
Totodată, în ciuda acestor măsuri, comportamentul problematic continuă, autoritățile, la sesizarea directorului de școală, pot să ceară primarului localității să îl mute pe elevul ce manifestă comportament agresiv la altă școală din oraș. În cazul în care în localitate există o singură școală, mutarea elevului la o școală din altă localitate este posibilă cu acordul primarului de acolo.
Mai mult decât atât, elevul care deține un comportament agresiv, vizat de astfel de măsuri va fi vizat de măsuri educaționale suplimentare la noua sa școală până la finalul anului școlar respectiv.
Cu toate acestea, același decret prevede și posibilitatea unor acțiuni decise de consiliul disciplinar local în cazul elevilor care se implică în acte de hărțuire, inclusiv prin cyberbullying, împotriva unor elevi din alte școli.
Noul regulament, în Franța
Totodată, în Franța, violența în instituțiile de învățământ au devenit prioritate națională, asta după sinuciderea unei fete de 13 ani, într-o localitate din nordul țării.
Scopul acestei noi decizii este că, atunci când apar probleme, trebuie să fie eliminată sursa problemei, și anume comportamentul agresiv al unui elev, nu să fie afectată ținta acelui comportament.
Ei bine, mutarea elevului vizat de astfel de comportamente la o altă școală înseamnă o dublă penalizare, atât a copilului, cât și a părinților acestuia.