Schimbări în hipermarketurile din România. Casele de marcat fără dulciuri pentru familiile cu copii mici vor fi obligatorii
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 11.10.2023 la 13:13
Actualizat pe 11.10.2023 la 14:09
Se anunță schimbări în hipermarketurile din România. În urma unei legi promulgate în Parlament hipermagazinele vor trebui să amplaseze case de marcat destinate familiilor cu copii mici, unde dulciurile și alte alimente nesănătoase vor fi interzise.
- Schimbări în hipermarketurile din România
- Casele de marcat fără dulciuri pentru familiile cu copii mici vor fi obligatorii
Au apărut schimbări în hipermarketurile din România Plenul Camerei Deputaților a votat un proiect de lege ce presupune eliminarea dulciurilor și produselor nesănătoase de la casele de marcat. Legea urmează să fie adoptată după ce Klaus Iohannis o va promulga și se va publica în monitorul oficial.
Casele de marcat fără dulciuri vor fi implementate în hipermarketuri
Miercuri, plenul Camerei Deputaților a adoptat un proiect de lege ce prevede instalarea caselor de marcat fără dulciuri și alimente nesănătoase expuse. Ele sunt destinate familiilor cu copii minori. Legea a fost adoptată cu 206 voturi „pentru”, 38 de voturi „împotrivă” și 14 abțineri.
În proiectul de lege este menționat că această regulă este impusă pentru hipermarketuri, nu și pentru magazinele mai mici. Astfel, el este definit ca având o suprafață cuprinsă între 1.000 de mp și 2.500 de mp, iar plata se poate efectua la casele de marcat aflate la ieșire.
Conform legii, hipermagazinul are anumite caracteristici, precum suprafața de peste 2.500 de mo și „prezența tuturor raioanelor, inclusiv a celor cu vânzători, case de marcat amplasate la ieșirea din fluxul de autoservire, sector de alimentație publică reprezentat prin una sau mai multe săli de consumație, amplasarea în zonele periferice ale orașului, în centrele comerciale ori în parcurile comerciale”.
Motivul adoptarii proiectului
Inițiativa legislativă a apărut în urmă cu patru ani, dar acum a fost votată de Camera Deputaților, ca for decizional. Motivul acestui proiect este rata de obezitate infantilă crescută, dar și procentul copiilor cu diabet tip 2 este tot mai ridicat. România se află pe locul al doilea la probleme de sănătate ale copiilor cauzate de obezitate.