Scrisoare deschisă a răniţilor din Colectiv către autorităţi! Ce vor cei 24 de tineri
Publicat pe 30.09.2019 la 22:39 Actualizat pe 30.09.2019 la 23:09
Au trecut aproape 4 ani de la tragedia din Colectiv, iar cei care au scăpat cu viaţă au trimis o scrisoare deschisă autorităţilor statului român. În timp ce cazul se dispută în instanţă, 24 de tineri se luptă cu sechele postcombustionale şi au nevoie de tratament pe parcursul întregii vieţi.
Au trecut aproape 4 ani de la tragedia din Colectiv, iar cei care au scăpat cu viaţă au trimis o scrisoare deschisă autorităţilor statului român. În timp ce cazul se dispută în instanţă, 24 de tineri se luptă cu sechele postcombustionale şi au nevoie de tratament pe parcursul întregii vieţi.
Pe 30 octombrie 2015, incendiul produs la clubul Colectiv din Bucureşti de artificii a luat vieţile a 64 de persoane. Dintre cei 146 de răniţi care au avut nevoie de îngrijiri medicale, acum, la patru ani de la tragedie, 24 au trimis o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă și ministrului Sănătății, Sorina Pintea. Aceştia doresc ca statul român să le asigure costul tratamentelor de care au nevoie până la finalul vieţii.
"Având în vedere natura permanentă, complexă și severă a sechelelor noastre, nevoia de a le repara, îngriji și monitoriza pe perioada întregii vieți prin operații și protocoale complexe de tratament, dar și modul în care am dobândit aceste leziuni și factorii care au contribuit la înrăutățirea lor, descriși mai sus, vă solicităm să ne asigurați sprijin pe viață, prin plata tuturor tratamentelor, intervențiilor chirurgicale, procedurilor de recuperare etc – atât de natură funcțională, cât și de îmbunătățire a aspectului cicatricilor – în străinătate (pe toate teritoriile lumii, EU și non-EU) și în țară, atât în ambulatoriu cât și cu internare și în orice altă formă necesară, în instituții medicale de stat și în cele private, precum și la terapeuți sau medici independenți, legate de accidentul din data de 30 octombrie 2015, produs în clubul Colectiv", se arată în scrisoarea deschisă.
Acum, prevăzut este ca răniţii să beneficieze de asigurarea costului tratamentelor până la finalul anului 2020.
Christian Alban-Popescu, Adrian Albu, Mihai Anghel, Adina Apostol, Laura Belu, Raluca Alexandra Chițiga, Marius Frătoaica, Alexandra Furnea, Andrei Găluț, Mihai Grecea, Hani Haifawi, Flavia Lupu, Andrada Mihăilescu, Bogdan Moleșag, Ancuta Morărașu, Alexandra Nicula, Mariana Oprea, Alexandru Penescu, Liviu Popescu, Mirela Socol, Cristina Tarțău și Alice Tiaru sunt cei care le cer autorităţilor ajutor.
"Astfel, cât trăim, vom avea nevoie să suferim intervenții chirurgicale de reconstrucție, regrefare și de îmbunătățire a aspectului cicatricilor, să urmăm proceduri de recuperare medicală (kinetoterapie, fizioterapie, masaj cicatricial, masaj cicatricial mecanic, gimnastică medicală, terapie cu unde de șoc, terapie cu ultrasunete și multe altele) și să facem diverse tipuri de tratamente de specialitate", apare în scrisoarea deschisă a răniţilor din Colectiv.