Sculptorul Dumitru Pasima a murit. Anunțul a fost făcut chiar de fiica artistului, pe Facebook
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 10.08.2022 la 15:58
Actualizat pe 10.08.2022 la 15:58
Dumitru Pasima, sau Tache, așa cum îi spuneau apropiații, a decedat marți dimineață, la vârsta de 87 de ani. Anunțul a fost făcut chiar de fiica lui, Lila Pasima, printr-un mesaj emoționant și profund pe Facebook. Fanii au avut ocazia să își transmită gândurile și recunoștiința pentru sculptor.
- Dumitru Pasima a decedat la 87 de ani
- Anunțul a fost făcut de fiica lui pe Facebook, Lila Pasima
Este doliu în lumea artei în România, încă un artist renumit a murit, marți dimineață. Este vorba despre sculptorul Dumitru Pasima, care a decedat marți dimineață la vârsta de 87 de ani. Cea care a făcut anunțul decesului este fiica artistului, Lila Pasima, care i-a anunțat pe urmăritori și pe fanii tatălui ei ca acesta a decedat, ptrintr-o postare pe Facebook.
Dumintru Pasima sau Tache, așa cum îi spuneau apropiații și familia, a decedat în urmă cu o zi, la onorabila vârstă de 87 de ani. Artistul s-a născut în Macedonia, în anul 1935, și a fost sculptor din anul 1963, când a absolvit cursurile Academiei de Arta București, sectia sculptura.. Ulterior a fost profesor la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, Bucuresti, unde a predat sculptura. Dincolo de faptul că i-a învățat și pe alții din pasiunea sa, acesta și-a dedicat întreaga viață sculpturii, lăsând în urmă lucrări impresionante, dar și multă suferință în rândul celor care l-au iubit, și un gol în lumea artei.
Pentru a anunța decesul, fiica sa, Lila Pasima, a publicat un mesaj emoționant și profund, alături de mesajul „Dumnezeu să-l odihnească în pace!”: „Dumitru Pasima — Tache pentru familie şi apropiaţi, Pasima pentru colegii de breaslă — a spus ieri la revedere unei lumi pe care el nu o mai simţea ca fiindu-i apropiată. Cu o seriozitate şi o atitudine aproape ascetică faţă de meseria lui, pe care a iubit-o pînă la sfârşit cu un devotament neîmpuţinat, sever în principii şi un pedagog rar, cu o înţelegere profundă a substanţei lăuntrice a sculpturii şi o perspectivă morală asupra mişcării noastre în lume, Dumitru Pasima a dăruit sculpturii şi artei româneşti o mică lume mare, pe care dacă ai şansa să o descoperi şi să o vizitezi o vei păstra în gîndurile şi bucuriile inimii tale.
.
Pentru cei care nu au avut şansa să îi cunoască mica lume mare sculptată, povestită într-o expoziţie şi într-un catalog, Dumitru Pasima a fost un artist al cărui demers a explorat de-a lungul timpului teritoriul sculpturii clasice, adăugându-i elemente ale spiritualității lumii creștine şi construind o sinteză formală apropiată lumii greco-romane, culturilor mediteraneene și bizantine. Folosind sistemul de semnificații și simboluri din lumea tradițională creștină, cu surse de inspirație din arta țărănească și cultă autohtonă, cât și a teritoriilor din Balcani, Dumitru Pasima a creat o sculptură monumentală epurată de accesorii decorative și descriptive, transfigurând semnele lumii figurative într-o poetică a geometriei spațiului sacru (Poarta, Veghe, Sacrificiu, Mioritica, Scara, Pieta, Mama și Fiul, Zbor, Intrarea în paradis,etc.). Nu același lucru a urmărit în arta portretului, unde atenția sa s-a îndreptat spre frământarea și modelarea expresivă a materiei, spre surprinderea expresiei chipului până la detaliile ultime ce construiesc identitatea, dând astfel imaginii figurative o materialitate și o plasticitate ce l-a apropiat de arta portretului roman.
.
Lumea atelierului artistului reconstituie fragmentar contextul cultural și social în care s-a format și și-a conturat demersul artistic începînd cu primele tabere de sculptură de la Măgura, Căsoaia și Arad, şi până la creațiile ultimilor ani dedicate explorării portretului și monumentelor de for public.”, a scris Lila pe Facebook.