Se lansează moneda de 100 lei! Aproximativ 5.000 de bucăți vor intra în circuit din 5 noiembrie 2024 | FOTO
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 04.11.2024 la 10:40
Actualizat pe 04.11.2024 la 13:25
Ziua de 5 noiembrie vine cu o premieră pentru români! Mâine are loc lansarea monedei de 100 lei în România. Au fost făcute publice primele imagini cu aceasta și semnificația pe care o are. Moneda de 100 lei va fi lansată într-un număr de 5.000 de exemplare.
- Cum arată moneda de 100 lei
- Urmează să fie lansată mâine, 5 noiembrie
Moneda de 100 lei urmează să fie lansată mâine, 5 noiembrie. Este un eveniment important pentru domeniul culturii din România, având în vedere semnificația pe care o are. Au apărut și primele imagini cu moneda care urmează să fie lansată.
Cum arată moneda de 100 lei, care urmează să fie lansată mâine de BNR
Banca Națională a României pune, începând de mâine, în circuitul numismatic moneda de 100 lei. Lansarea monedei marchează 80 de ani de la momentul în care s-a desfășurat Operațiunea Neptun. Aceasta va fi lansată de Banca Națională a României în decursul zilei de mâine, 5 noiembrie 2024.
Se lansează, în aceeași zi, și o coală specială cu patru bancnote cu valoarea nominală de 10 lei, care marchează același eveniment istoric, care mâine împlinește 80 de ani. Pe aversul monedei apare Mănăstirea Tismana, semnificând locul în care a fost evacuat Tezaurul Băncii Naționale a României.
De asemenea, este incripționat anul în care este lansată, cuvântul ”România”, stema țării și valoarea de 100 lei. Aceasta va avea greutatea de 6,452 grame.
Ce portrete apar pe monedă
Pe reversul monedei apar două portrete importante, și anume cel al lui Constantin Angelescu și portretul lui Ion Lapedatu, doi guvernatori importanți ai BNR. Pe monedă apare inscripționat și numele lor.
Dincolo de portretele și numele celor doi, pe monedă apare și Palatul Vechi al Băncii Naționale a României, dar și textul ”Operațiunea Neptun”. Designul monedei de 100 lei este unul foarte special și lansarea ei este foarte așteptată.
Operațiunea Neptun, din 1944
Operațiunea Neptun a avut loc în anul 1944 și este cunoscută și drept ”Tismana”. A avut loc când România a fost nevoită să își protejeze resursele și a adăpostit în secret 242 de tone de aur din tezaurul al Băncii Naționale Române, dar și trei tone de aur din tezaurul Poloniei.
Cantitatea uriașă de aur a fost pusă și păstrată timp de trei ani într-o peșteră din apropierea Mănăstirii Tismana. România a organizat această operațiune de teama că aceste resurse ar putea să ajungă în posesia Rusiei.
Citește și: Moneda din anul 2016 care se vinde cu suma de 15.000 de euro. Este o piesă deosebită