Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, declarații despre carantinarea Capitalei. “Rămâne de discutat”
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 22.03.2021 la 19:35
Actualizat pe 22.03.2021 la 19:35
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a făcut declarații referitoare la carantinarea Capitalei, după ce de mai multe ori s-a speculat că se va intra din nou în lockdown. Iată ce a afirmat Andreea Moldovan despre noua carantinare și care sunt indicii de calculare a ratei de incidență!
- Andreea Moldovan nu exclude un nou lockdown în București
- Tot mai mulți pacienți ajung în stare gravă la ATI
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a declarat că, în prezent, se iau în calcul noi indicatori de carantinare. Acești indici sunt necesari pentru o imagine reală a cazurilor de infectări în fiecare localitate, ținând cont mai ales de faptul că unele localități raportează doar câteva zeci de cazuri de infectări pe zi.
Ce a declarat Andreea Moldovan despre carantinarea Capitalei
Andreea Moldovan nu exclude carantinarea totală a Capitalei. Deși a afirmat că un lucru sigur este că nimeni nu și-ar dori un alt lockdown total, Andreea Moldovan a confirmat că dacă situația este din ce în ce mai îngrijorătoare, carantinarea ar putea fi una dintre măsuri.
De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Sănătății a spus că rata de pozitivare este din ce în ce mai crescută și că un număr tot mai mare de pacienți ajung în stare gravă la ATI.
Și Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a declarat că se va încerca, pe cât posibil, evitarea carantinării Capitalei. În urma unei ședințe cu Florin Cîțu și ceilalți primari de sectoare, Nicușor Dan a ajuns la concluzia că cel mai important lucru este ca autoritățile și cetățenii să fie responsabili.
În momentul de față, în București, rata de incidență este de 5,67.
Care vor fi noii indici de calculare a ratei de incidență
Deoarece se preconizează că situația reală în contextul pandemiei de coronavirus ar fi mult mai gravă, se iau în calcul noi indicatorii de carantinare.
Momentan sunt șase indicatori, însă s-au mai luat în considerare și alte două variabile în interpretarea lor. Mâine, 23 martie 2021, va avea loc o nouă întrunire, pentru a se trage o concluzie finală în urma simulărilor.
În prezent, rata de incidență se calculează pe un interval de 14 zile, dar există și anumite diferențe în calcularea ratei de incidență. Andreea Moldovan a mai povestit că există localități cu 10 cazuri, 20 de cazuri, cu 100 de teste, în care populația nu este informată, iar autoritățile nu pot ști care este situația exactă.
Citește și: Ce ar presupune carantina în București, în 2021. Ce activități ar putea fi interzise