Șefii Jandarmeriei, făcuți K.O. de militarul proxenet / Răsturnare de situație
De Narcis Voica.
Publicat pe 22.05.2021 la 23:28
Actualizat pe 22.05.2021 la 23:28
Lovitură de teatru în scandalul dintre jandarmul cercetat pentru că scotea minore la produs și șeful din Jandarmeria Română care este acuzat că a intrat ilegal în arest, pentru a obține o demisie, cu japca: magistrații Curții de Apel au dispus rejudecarea dosarului!
- Jandarmul acuzat de trafic de minori i-a îngenuncheat pe șefii IJJ Suceava
- Subofițerul a obținut rejudecarea procesului care vizează un document buclucaș
- Conducerea Jandarmeriei a susținut că a acționat ca la carte
Fostul jandarm Gabriel Latiș, cercetat de aproape doi ani de DIICOT, pentru trafic de minore, a reușit să obțină rejudecarea procesului în care cerea anularea unui document, dosar pe care în primă fază l-a pierdut. Latiș a denunțat raportul prin care s-a dispus concedierea sa, pe motiv că șeful Jandarmeriei Suceava l-ar fi obținut ilegal, în timp ce se afla în arest, într-o stare psihică precară.
Deși în primă fază judecătorii au respins cererea lui Latiș, Curtea de Apel Suceava a decis, recent: „Admite recursul. Casează sentinţa recurată şi trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”.
Din probele depuse la dosarul respectiv rezultă că demisia buclucașă, contestată de Latiș, a fost scrisă și semnată în fața șefului Inspectoratului de Jandarmi al Județului Suceava, care ar fi intrat ilegal în arestul IPJ Suceva, pentru a purta o discuție între patru ochi cu jandarmul acuzat de trafic de minori. Brusc, Latiș a fost cuprins de remușcări și, ca să nu păteze onoarea imaculată a Jandarmeriei Române, a decis să se sacrifice și a scris demisia. Realizând, în prima noapte de pușcărie, că prin demisie a renunțat la tot, a doua zi dimineață, Latiș a ieșit la raport, în fața șefului arestului, cerând o coală și un pix, pentru a reveni asupra deciziei, susținând că aceasta ar fi fost redactată după dictare, în împrejurări care nu îi permiteau să gândească limpede. În condițiile în care demisia fusese dată după ora 18.00 și nu putea fi înregistrată decât a doua zi, pe 26, jandarmul a insistat ca rectificarea în care cerea punerea la dispoziție, și nu aprobarea demisiei, să fie transmisă de urgență, prin fax. În mod bizar, șefii IJJ Suceava au modificat data înregistrării documentului, transformând 26 în 25.
Sesizată de apărătorii fostului jandarm Gabriel Latiș, care susține că ar fi fost determinat de șeful Jandarmeriei Suceava să-și dea demisia, în arest, instituția Avocatul Poporului a efectuat o anchetă, pentru a stabili dacă drepturile reclamantului au fost încălcate. Iar ce a descoperit Avocatul Poporului este de-a dreptul halucinant. Într-un document emis în 2019, în care recomandă remedierea problemelor majore din Poliția Suceava, Avocatul Poporului menționează că acuzațiile lansate de fostul jandarm s-au confirmat și că acesta a fost vizitat în arest, în condiții care lasă loc de interpretări, de șeful Jandarmeriei, col. Marian Mihai Lungu. În documentul intrat în posesia jurnaliștilor SPYNEWS se menționează că polițiștii au mințit în documente, susținând că Latiș ar fi fost audiat de șeful său în camera prevăzută cu sistem de supraveghere video, deși, în realitate, întâlnirea a avut într-o altă încăpere. Conform documentului amintit, Latiș a fost scos din celulă, pentru a da ochii cu șeful său, în baza aprobării telefonice a unui procuror DIICOT.
Citește și: Polițistul criminal, un nou dosar / Ce le-a cerut judecătorilor!