Șeful Jandarmeriei l-a băgat la apă pe șeful IPJ Suceava / Documentul care aruncă în aer în dosarul jandarmului proxenet
De Narcis Voica.
Publicat pe 09.03.2021 la 23:50
Actualizat pe 10.03.2021 la 00:25
Vizita neașteptată a șefului Jandarmeriei Suceava în arestul IPJ, pentru obținerea unei demisii, la foc automat, din partea angajatului acuzat de trafic de minori și proxenetism, scoate la iveală problemele grave din Ministerul de Interne.
- Cazul jandarmului acuzat de trafic de minori scoate la iveală problemele grave din Ministerul de Interne
- Conducerea IPJ Suceava a fost acuzată că a încălcat legea
- Totul a plecat de la șeful Jandarmeriei, care a intrat în arest ca la el acasă, pentru a obține o demisie scrisă în condiții suspecte
Sesizată de apărătorii fostului jandarm Gabriel Latiș (foto sus), care susține că ar fi fost determinat de șeful Jandarmeriei Suceava să-și dea demisia, în arest, instituția Avocatul Poporului a efectuat o anchetă, pentru a stabili dacă drepturile reclamantului au fost încălcate. Iar ce a descoperit Avocatul Poporului este de-a dreptul halucinant.
Într-un document emis în 2019, în care recomandă remedierea problemelor majore din Poliția Suceava, Avocatul Poporului menționează că acuzațiile lansate de fostul jandarm s-au confirmat și că acesta a fost vizitat în arest, în condiții care lasă loc de interpretări, de șeful Jandarmeriei, col. Marian Mihai Lungu (foto sus).
În documentul intrat în posesia jurnaliștilor SPYNEWS se menționează că polițiștii au mințit în documente, susținând că Latiș ar fi fost audiat de șeful său în camera prevăzută cu sistem de supraveghere video, deși, în realitate, întâlnirea a avut într-o altă încăpere. Conform documentului amintit, Latiș a fost scos din celulă, pentru a da ochii cu șeful său, în baza aprobării telefonice a unui procuror DIICOT.
La întâlnirea buclucașă, Latiș și-a prezentat demisia. Susține că a scris-o pe o foaie adusă de șeful Jandarmeriei, cu pixul acestuia. Unde le-a avut dosite ofițerul, nu se știe. Cert este că el a reușit să treacă de percheziții cu ele, iar când l-a prins pe Latiș între patru ochi, i le-a dat, ca să-și scrie demisia. Ulterior, Latiș a revenit asupra deciziei, solicitând punerea la dispoziție, însă, după ce Jandarmeria a modificat data de intrare a documentului, făcând din 26 un 25 (facsimil jos), demisia a rămas definitivă. În prezent, documentul face obiectul unui dosar civil, în care Latiș a solicitat anularea lui.
Referitor la problemele din Jandarmeria Suceava, reporterii SPYNEWS au solicitat, ieri, Inspectoratului General de Jandarmi și Ministerului Afacerilor Interne să explice de ce a fost modificat documentul de mai sus și ce măsuri au fost luate, în cazul în care s-a găsit un vinovat. Ca într-o comedie proastă, Jandarmeria Română a explicat că nu este de competența ei și că solicitarea care îl vizează pe șeful IJJ Suceava a fost transmisă... șefului IJJ Suceava. Așa că, dacă în urma verificărilor pe care și le va face singur, șeful IJJ se va găsi vinovat, probabil își va cere singur demisia, printr-un raport pe care, dacă va dori, și-l poate aproba. Pe de altă parte, Ministerul de Interne n-a părut interesat de subiect, așa că n-a dat niciun răspuns.
Comisarul șef Adrian Buga (foto sus), destinatarul documentului emis în 2019 de Avocatul Poporului, nu mai este inspector șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava de luna trecută. El a îndeplinit funcția cu un mandat de 3 ani, iar din februarie a.c. a fost împuternicit să preia conducerea Brigăzii de Operațiuni Speciale Suceava din cadrul IGPR. Așa că, dacă se va găsi și pe la Suceava vreun Gheorghe Moroșan, eventualele persoane răpite se pot considera deja salvate, fiindcă structura este coordonată de un profesionist, care a condus un inspectorat.
Funcția de inspector șef al IPJ Suceava a fost preluată de comisarul-șef Florin Poenari (foto sus), care a fost împuternicit pentru o perioadă de șase luni în fruntea IPJ Suceava. Din septembrie 2019, fix perioada în care au avut evenimentele din arest, el a deținut funcția de adjunct al inspectorului șef al IPJ Suceava, pe linie de ordine publică și poliție rutieră. Ieri, reporterii SPYNEWS au solicitat conducerii IPJ Suceava să explice dacă recomandările Avocatului Poporului au fost puse în practică, însă instituția amintită a refuzat să dea un răspuns.