Șeful mercenarilor din MAI și MApN aruncă-n aer sistemul / Cine este vizat!
De Narcis Voica.
Publicat pe 30.10.2024 la 22:54
Actualizat pe 01.11.2024 la 18:17
Descinderile Direcției Naționale Anticorupție care au avut loc marți, la angajații Jandarmeriei Bihor, sunt doar începutul.
- Horațiu Potra a declanșat un cutremur în MAI și MApN
- Polițiștii, jandarmii și militarii pe care i-a angajat ca mercenari sunt acuzați de fapte grave
- Șefii acestora și mai mulți medici sunt vizați de anchete
Ancheta DNA îi vizează pe niște jandarmi de la Inspectoratului de Jandarmi Județean „General de brigadă Anton Berlescu” Bihor care au beneficiat de concedii medicale anul trecut și anul acesta, însă nu pentru a se trata de vreo boală, ci pentru a pleca în Congo, ca mercenari plătiți de firmele deținute de fostul luptător în Legiunea Străină Horațiu Potra.
Surse autorizate susțin că descinderile de marți sunt doar începutul sfârșitului pentru mulți șefi din MAI și MApN, care ar fi girat acțiunile ilegale. Pe lista procurorilor sunt și mai mulți medici care au parafat concediile medicale ale militarilor, dar și comandanții direcți ai mercenarilor din MAI și MApN. De asemenea, vor fi verificări și la serviciile de informații ale ministerelor amintite, pentru a se elucida dacă acestea știau că militarii „bolnavi” părăseau țara, pentru a merge, ca mercenari plătiți de Potra, în Congo. Asta, în condițiile în care „părăsirea garnizoanei” trebuie raportată imediat superiorilor, iar serviciile de informații ar fi știut, teoretic, tot ce se petrece în ograda lor.
Polițiști și militari români, mercenari pentru Potra
Ancheta care ar putea scoate la iveală fapte extrem de grave a fost declanșată după ce, la începutul acestui an, doi mercenari români plătiți de Potra au murit în Congo, în urma unei ambuscade, în luptele cu milițiile locale. În timpul luptei, alți patru români au fost răniți. În ultimii ani, sute de militari români, polițiști și jandarmi au fost recrutați pentru a antrena forțele guvernamentale din Congo și pentru a proteja zone strategice atacate de rebelii din Mișcarea M23. Conform unor surse, sute de mercenari români ar fi în estul regiunii, iar alte surse vorbesc despre peste 1.000 de mercenari. Statul român nu are nicio implicare în afacerea respectivă, iar mercenarii români beneficiază maximum de consiliere consulară, la fel ca orice alt cetățean român.
Angajații statului român munceau ca mercenari pentru Horațiu Potra prin intermediul mai multor firme deținute de acesta. Firme care, luna aceasta, au decis să dea în judecată cea mai veche bancă din România, pentru că nu ar fi respectat clauzele contractuale.
Achitat pentru droguri, condamnat cu suspendare pentru arme
Horațiu Potra a devenit celebru în septembrie 2010, când a fost arestat, la domiciliul său din Sibiu, în timpul unei descinderi ca în filme, care fusese organizată de celebrul comisar Traian Berbeceanu. În timpul descinderii, polițiștii au descoperit că Potra dormea cu un pistol cu glonţ pe ţeavă sub pernă, iar un alt pistol încărcat îl avea în apropierea patului, de rezervă. Potra era acuzat că deținea ilegal arme de foc și că dirija o rețea de traficanți de droguri, însă ulterior a fost eliberat și a dispărut fără urmă. După un proces lung, a fost achitat în dosarul de trafic de droguri și a primit 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare, pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Relații la nivel înalt
Horațiu Potra, șeful companiei de mercenari, a fost implicat de-a lungul timpului în mai multe controverse, fiind fotografiat inclusiv la recepții ale Ambasadei Rusiei în România, alături de ambasadorul Valeri Kuzmin. Potrivit Observator, Horaţiu Potra a fost, în urmă cu 30 de ani, garda de corp a emirului Quatarului. Presa din Germania a scris despre implicarea sa inclusiv în afaceri cu diamante în Sierra Leone. De asemenea, echipa emisiunii „În Premieră” de la Antena 3 a dezvăluit că o parte din banii lui Potra au ajuns la înalte feţe bisericeşti din România. „Am ales trei episcopi, le-am dat o căruţă de bani, fără nicio condiţie”, declara Potra, în timp ce era filmat cu o cameră ascunsă de către jurnaliști.
Citește și: Oreste, condamnat pentru că a șofat drogat / Când scapă de pedeapsă!