Semnele care arată că ești infectat cu virusul West Nile. În România au fost raportate șase cazuri
Publicat pe 17.08.2023 la 12:40 Actualizat pe 17.08.2023 la 12:40
În România au fost raportate șase cazuri de virus West Nile, un virus care a ajuns să fie o infecție locală și care este foarte periculos. Există cinci cazuri de bărbați și un caz al unei femei care s-au infectat cu acest virus, iar o persoană a decedat. Iată care sunt semnele care arată că ești infectat cu virusul West Nile!
- Care sunt semnele ce arată că ești infectat cu virusul West Nile
- Au fost raportate șase cazuri în țara noastră
În România sunt raportate șase cazuri de infectare cu virusul West Nile, după cum urmează: doi pacienți în Ilfov, doi pacienți în București, unul în Dolj și unul în Satu Mare. Pacientul din Satu Mare s-a stins din viață din cauza acestui virus periculos.
Care sunt semnele ce arată că ești infectat cu virusul West Nile
În cele mai multe situații, persoanele care sunt infectate cu virusul West Nile nu au nici un simptom, însă există și persoane care au. Cele mai frecvente simptome sunt următoarele: stare generală alterată, febră mare, vărsături, dureri de cap și sensibilitate crescută la lumină. De cele mai multe ori, pacienții ajung să fie internați la terapie intensivă.
Pe paginile sale de socializare, medicul Tudor Ciuhodaru a tras un semnal de alarmă cu privire la virusul care s-a răspândit foarte repede în această perioadă și asta din cauza înțepăturilor de țânțari. Doctorul a prezentat un ghid pentru persoanele care vor să se ferească de acest virus.
Cei care se feresc de virus și au simptome de la două până la opt zile după înțepătura unui țânțar trebuie să se prezinte de urgență la medic. Este necesar să fie internați în spital și să se trateze cu medicație intravenoasă. În aceste momente nu există un tratament clar pentru virus.
Ce a transmis medicul Tudor Ciuhodaru despre virusul West Nile
Doctorul Tudor Ciuhodaru a transmis următoarele metode de prevenție:
„a) Evitați înțepăturile de țânțar (chiar dacă ieșiți pentru scurt timp). Intervalul dintre apusul și răsăritul soarelui este perioada de activitate maximă pentru majoritatea speciilor de țânțari. Evitați activitățile în aer liber în această perioadă sau
b) Folosiți pe pielea expusă substanțe care resping insectele. Substanțele pe bază de permethrin nu se aplică direct pe piele.
c) Purtați haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi. (!!!) Țânțarii pot înțepa și prin haine. Aplicarea de substanțe care resping țânțarii pe bază de pemethrin pe suprafața hainelor poate asigura un grad suplimentar de protecție.
d) Utilizați și verificați integritatea plaselor contra insectelor.
e) Puteți limita înmulțirea țânțarilor reducând locurile în care băltește apa (din jurul caselor și din subsolurile blocurilor).
Rețineți:
1. Principala cale de transmitere la om este înțepătura de țânțari.
2. Virusul nu poate fi transmis prin contact fizic (atingere sau sărut)!
3. Transfuziile pot fi o sursă de infecție.
4. Practic orice persoană (indiferent de vârstă) înțepată de țânțari este predispusă la infectarea cu virusul West Nile, însă
5. Probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură este totuși redusă”, a scris medicul pe rețelele de socializare.
Citește și: Cât de periculoasă este varianta Eris a virusului Covid-19. Este stare de alertă în Europa