Semnele care indică infectarea cu Covid-19! Ce trebuie să faci când crezi că ai contactat virusul
Publicat pe 23.07.2020 la 22:25 Actualizat pe 23.07.2020 la 22:25
Medicii explică semnele care indică infectarea cu Covid-19! Ce trebuie să faci când crezi că ai contactat virusul?
- Medicii de familie cer reglementări clare din partea Ministerului Sănătății.
- Momentan, cadrele medicale se descurcă așa cum consideră.
Până în prezent, se cunoaște faptul că infecția cu Covid-19 are simptome aproape identice cu cele ale altor boli virale, precum tuse, strănut, dureri în gât sau dureri de cap. În funcție de aceste semne, putem suna la medicul de familie sau la numărul unic de urgență 112.
Specialiștii atrag atenția că deși unele simptome coincid cu cele de la răceală, coronavirusul produce efecte diferite asupra organismului. Astfel, pacienții pot avea febră, frisoane, oboseală, dureri musculare, dificultăți respiratorii, pierderea gustului sau al mirosului, greața, diaree, dureri de cap. Pentru a fi siguri că este vorba de Covid-19 sau este doar o altă afecțiune, este important să ne adresăm medicilor.
Modul prin care se răspândește coronavirusul seamănă cu cel al altor virusuri care produc infecții repiratorii și anume prin picăturile de secreție produse de persoana bolnavă care tușește sau strănută, prin atingerea directă cu aceasta sau prin atingerea unor suprafețe deja infectate, urmând ca mâinile să fie duse imediat la nas, gură sau ochi.
Odată ajuns în organism, virusul se prinde de celulele mucoaselor nazare, se multiplică, iar apoi se răspândește la plămâni și alte organe.
Medicul epidemiolog, prof. dr. Doina Azoicăi explică faptul că atunci când prezentăm primele semne ale infectării cu noul virus, este important să ne adresăm în primul rând medicului de familie. Ulterior, pacientul poate ajunge la următoarea etapă de evaluare clinică, dacă medicul la care a apelat prima dată consideră că este necesar.
Dr. Alice Grasu, managerul serviciului de Ambulanță București-Ilfov spune că în cazul în care nu putem lua legătura cu medicul de familie, atunci putem suna la DSP, la TELVERDE pentru a cere informații legate de simptomele pe care le prezintă. Totuși, dacă starea de sănătate se agravează și nu se poate lua legătura cu medicul de familie, pacientul trebuie să sune direct la 112. În momentul în care echipajul este chemat, pacientul are datoria de a informa cadrele medicale dacă a avut contact cu o persoană infectată sau dacă a fost într-o zonă aglomerată, pentru ca acestea să vină cu echipament special.
Medicul susține că de cele mai multe ori, oamenii nu spun adevărul. Cei mai mulți neagă faptul că au fost într-o zonă aglomerată, au luat contact direct cu o persoană depistată cu Covid-19 sau nu au purtat mască. De cele mai multe ori, se dovedește ulterior că persoana în cauză mințea. Astfel. medicii trag un semnal de alarmă legat de riscul la care îi supun pacienții care nu sunt complet sinceri.
Cu toate acestea, persoanele care sună la 112 prezintă în general, un caz urgent.
În același timp, medicii de familie susțin că Ministerul Sănătății nu a elaborat un plan de reglementări care să explice clar traseul unui suspect de coronavirus. Prin urmare, cadrele medicale sunt nevoite să se descurce așa cum consideră.
Doctorul mai spune că nu există o bază de date prin care să urmărească pacienții izolați, confirmați sau internați pe care îi are în listă, deși aceasta ar fi esențială.
Medicul de familie Sandra Alexiu explică modul prin care trebuie să procedeze. Prin urmare, dacă un pacient suspect de Covid-19 ajunge la cabinet, aceasta trebuie să-l izoleze și să-i facă testul. Pentru a-l testa, este nevoie să cheme 112. Din acest motiv este mai recomandată consulația telefonică.
Medicii de familie sunt într-o confuzie încă de la începutul pandemiei din cauză că nu există reglementări care să le arate exact ce au de făcut în aceste situații. Aceștia se plâng de modul în care Ministerul Sănătății gestionează problema și cer clarificări și o comunicare mai eficientă.
„Nu se comunică, nu există niciun fel de logică. Ar trebui să fie un algoritm care să meargă ceas, ca la armată. Să ştie fiecare clar ce are de făcut. Suntem într-un haos. Acum ne descurcăm fiecare cum putem. Acesta este adevărul”, conchide dr. Alexiu.
Testul care indică infectarea cu Covid-19 este RT-PCR și este disponibil, la cerere, în mai multe clinici private, la prețul de aproximativ 300 de lei. Persoanele asimptomatice sau cele care suspicionează o infecţie se pot programa, prelevarea probelor fiind făcută printr-un exudat nasofaringian. Rezultatele sunt gata în 72 de ore şi pot fi trimise şi prin e-mail.
Citește și: Viața lui Marcel Vela este în pericol! Un presupus medic îl amenință cu moartea!