Semnificația celor 40 de Mucenici. Ce tradiții și obiceiuri se respectă pe 9 martie

De Andreea Stancescu.
Publicat pe 07.03.2025 la 18:21
Actualizat pe 07.03.2025 la 18:21
Pe 9 martie, creștinii ortodocși sărbătoresc pe Sfinții 40 de Mucenici, un grup de soldați din Sevastia care au fost martirizați pentru credința lor în Hristos. Această sărbătoare nu doar că le aduce omagiu, dar marchează și începutul primăverii, fiind un moment de răscumpărare spirituală și de celebrare a renașterii naturii, printr-o serie de obiceiuri tradiționale.
- Semnificația celor 40 de Mucenici
- Ce tradiții și obiceiuri se respectă pe 9 martie
Sfinții 40 de Mucenici sunt sărbătoriți pe 9 martie, în amintirea celor 40 de soldați creștini martirizați în Sevastia, în timpul împăratului Licinius. Acești mucenici, care au ales să rămână fideli credinței lor în fața torturii și a morții, sunt un simbol al curajului, jertfei și al puterii credinței.
Care este semnificația celor 40 de Mucenici
Această zi îi comemorează pe cei 40 de soldați creștini din Legiunea XII Fulminata a armatei romane, care au fost martirizați în secolul al IV-lea, în timpul împăratului Licinius. Aceștia au refuzat să renunțe la credința creștină și, drept pedeapsă, au fost condamnați să stea dezbrăcați într-un lac înghețat din Sevastia (Armenia de astăzi). Potrivit tradiției, un miracol s-a întâmplat în acea noapte: apa lacului s-a încălzit, iar mucenicii au primit cununa martiriului.
În tradiția românească, ziua de 9 martie marchează și încheierea zilelor babelor și începutul primăverii agricole. Se crede că în această zi Moșii preiau locul Babelor, aducând vreme mai caldă și fertilitate pământului.
Pe 9 martie sunt sărbătoriți cei 40 de Mucenici din Sevastia
Pe 9 martie, Sfinții 40 de Mucenici sunt sărbătoriți atât religios, cât și prin tradiții populare. În biserici, se oficiază slujbe în cinstea lor, iar credincioșii aprind lumânări și se roagă pentru sănătate și protecție divină.
Tradiții și obiceiuri pentru 9 martie
Un obicei important este prepararea mucenicilor, care diferă în funcție de regiune. În Moldova, se fac fierți, cu zahăr, scorțișoară și nucă, iar în Muntenia, Oltenia și Dobrogea, sunt copți, unși cu miere și presărați cu nucă. Se păstrează și tradiția celor 40 de pahare de vin, băute pentru sănătate și putere de muncă.
În popor, ziua simbolizează trecerea de la iarnă la primăvară. Se scot plugurile și se binecuvântează pentru recolte bogate, se aprind focuri purificatoare și se bate pământul pentru alungarea gerului.