Sentințe definitive în dosarul Colectiv. Primarul Piedone a fost condamnat la patru ani de închisoare
Publicat pe 12.05.2022 la 14:42 Actualizat pe 12.05.2022 la 15:04
Astăzi, 12 mai, s-au aflat sentințele definitive în dosarul Colectiv, după aproape șapte ani de la tragedie. Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la patru ani de închisoare. Primarul Sectorului 5 a fost cercetat pentru abuz în serviciu cu privire la eliberarea autorizațiilor de funcționare pentru clubul unde a izbucnit incendiul în care au sfârșit 62 de tineri.
- Sentințe definitive în dosarul Colectiv, după 7 ani de la tragedie
- Primarul Piedone a fost condamnat la închisoare
După 7 ani de la tragedia din clubul Colectiv, unde 62 de oameni au murit, astăzi s-au aflat sentințele definitive. Deși inițial procesul trebuia să se încheie în luna iunie a anului trecut, decizia a fost amânată de patru ori până în prezent.
Sentințe definitive în dosarul Colectiv
Cristian Popescu-Piedone, primarul Sectorului 5, a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare de Curtea de Apel București, fiind acuzat de abuz în serviciu cu privire la eliberarea autorizațiilor de funcționare pentru clubul unde a avut loc tragedia. Inițial, acesta primise o pedepsă de 8 ani și șase luni, potrivit hotnews.ro
Din păcate, 62 de oameni au murit, iar alții 150 au rămas mutilați în urma incendiului izbucnit în clubul Colectiv. Primele informații arată că majoritatea pedepselor au fost reduse de Curtea de Apel București, fiind pronunțate după patru amânări.
Cine a primit cea mai mare pedeapsă
Cel ce a primit cea mai mare pedeapsă este unul dintre patronii clubului în care s-a produs tragedia care a șocat întreaga țară. Alin George Anstasescu a fost condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare.
Costin Mincu, un alt patron al clubului Colectiv, a primit o pedeapsă de 8 ani de stat în spatele gratiilor. Al treilea șef al localului, Paul Gancea, își va petrecere următorii 6 ani și 4 luni în închisoare.
Pirotehnistul Viorel Zaharia a primit o sentință de 6 ani și 10 luni de închisoare. Cei doi pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de urgență (ISU) București, George Matei şi Antonina Radu, care au verificat clubul Colectiv, dar nu au luat măsuri pentru prevenirea unei asemenea tragedii, au primit o condamnare de 8 ani și 8 luni.
Șefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, Aurelia Iofciu, este achitată, după ce în prima instanță se stabilise o pedeapsă de 8 ani. Consilierul superior, Larisa Luminița Ganea, este, de asemenea, achitată, deși inițial se anunțase că primise 7 ani de închisoare.
Ramona Sandra Moțoc, referent superior, este achitată. Inițial primise trei ani de închisoare cu suspendare și prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunității.