Sfântul Ilie, sărbătoare mare pe 20 iulie. Tradiţii şi superstiţii în această zi sfântă

Sfântul Ilie, sărbătoare mare pe 20 iulie. Tradiţii şi superstiţii în această zi sfântă © doxologia.ro

În fiecare an, pe data de 20 iulie, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie, fiind o sărbătoare extrem de importantă. Atunci, aceştia ţin cont de o serie de tradiţii şi superstiţii.

Sfântul Ilie a fost un proroc evreu. În viaţa pământească a săvârşit păcate, mai ales atunci când i-a ucis părinţii la îndemnul diavolului. A fost iertat de Dumnezeu şi trecut apoi în rândul sfinţilor. 

Potrivit tradiţiei, în ziua de Sfântul Ilie, se culeg plante de leac, cea mai căutată fiind busuiocul. După cules, plantele sunt puse la uscat, apoi folosite împotriva vrăjilor. De asemenea, în ziua de Sfântul Ilie, pe 20 iulie, nu se lucrează. Se spune că cineva va face asta va fi păgubit. 

Dacă în ziua de Sfântul Ilie va ploua cu tunete, se spune că în acel an alunele şi mierele vor fi viermănoase şi, de asemenea, va ploua 20 de zile apoi. 

Sfântul Ilie este considerat ocrotitorul apicultorilor, motiv pentru care în ziua de 20 iulie, aceştia trebuie să recolteze mierea de albine, acest obicei fiind numit "retezatul stupilor". Tot în ziua de Sfântul Ilie se duc mere la biserică pentru a fi sfinţite. Se spune că aceste fructe devin aur pe lumea cealaltă. 

R.P.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro