Șoferii condamnați pentru ucidere din culpă nu mai au voie să dea de un nou permis timp de 5 ani: „Se urcă băuţi, drogaţi sau fără carnet la volan”
Publicat pe 20.03.2023 la 23:36 Actualizat pe 20.03.2023 la 23:36
Șoferii care sunt condamnați pentru ucidere din cuplă nu vor mai avea dreptul să susțină un nou examen auto pentru a obține permisul de conducere timp de 5 ani. Ce a anunțat senatorul Robert Cazanciuc pe Facebook cu privire la proiectul de lege.
- Șoferii condamnați pentru ucidere din culpă, fără permis timp de cinci ani
- Anunțul făcut de Robert Cazanciuc
Pe drumurile publice din România se produc foarte multe accidente grave, iar mulți oameni își găsesc sfârșitul în astfel de tragedii. Ce s-a anunțat cu privire la șoferii condamnați pentru ucidere din culpă.
Șoferii condamnați pentru ucidere din culpă, fără permis timp de cinci ani
Potrivit unui proiect de lege, aprobat luni de Senat, care modifică și completează OUG nr. 195/2002 cu privire la circulația pe drumurile publice, un șofer român care a fost condamnat pentru ucidere din culpă nu va avea voie să susțină examenul auto decât după cinci ani de la terminarea pedepsei.
Potrivit anunțului făcut pe Facebook de senatorul Robert Cazanciuc, 105 de voturi au fost pro această lege din 106. De asemenea, în mesaj sunt detaliate pedepsele pentru care se va aplica legea.
„A crescut de 10 ori perioada interdicţiei de a mai obţine permis auto pentru cei care se urcă băuţi, drogaţi sau fără carnet la volan şi ucid oameni pe şosele. Am propus şi colegii au fost de acord, astăzi, în Senat, votând cu 105 voturi 'pentru' din 106, un amendament la un proiect legislativ de modificare a Codului rutier, prin care persoanele condamnate pentru ucidere din culpă, comisă sub influenţa alcoolului sau drogurilor ori fără permis auto să aibă interdicţia de a obţine din nou dreptul de a conduce timp de cinci ani după executarea pedepsei. Acesta este termenul maxim prevăzut de Codul penal pentru măsuri complementare”, a scris senatorul Robert Cazanciuc pe Facebook.
România, pe primul loc în Europa în topul accidentelor mortale
Tot în mesajul postat pe Facebook, senatorul Robert Caznciuc a amintit faptul că România încă se află e locul întâi în Europa atunci când vine vorba de accidente rutiere mortale. Cu atât mai mult, amendamentul vine ca o completare a proiectului „Legea Anastasia”, numele unei copile ucise pe străzile din România.
„Acest amendament vine în continuarea şi în completarea proiectului legislativ cunoscut sub denumirea de Legea Anastasia, provenită de la numele unui copil ucis pe drumurile publice de o persoană care a condus fără a avea acest drept. Să nu uităm că, de cinci ani încoace, România se află în continuare pe locul întâi în Europa la numărul de accidente rutiere mortale, iar multe dintre acestea fac obiectul modificărilor legislative propuse acum", a adăugat senatorul.
Prin adoptarea unor noi legi se dorește ca drumurile publice din România să fie cât mai sigure atât pentru pietoni, cât și pentru șoferi.