Șoferii cu permis categoria B vor putea conduce și motociclete. Legea a fost adoptată de Parlament
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 19.12.2023 la 15:16
Actualizat pe 19.12.2023 la 15:24
Vești importante pentru șoferi! Cei care au permis categoria B vor putea conduce și motociclete. Legea a fost adoptată de Parlament.
- Vești importante pentru șoferi
- Cei care au permis categoria B vor putea conduce și motociclete
- Legea a fost adoptată de Parlament
A fost adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru modificare OUG nr. 195/2002, care prevede că șoferii români care au permis categoria B pot conduce și unele motociclete, scrie stiripesurse.ro.
Șoferii cu permis categoria B vor putea conduce și unele motociclete
Vești importante pentru șoferi! Participanții la trafic ce dețin permis categoria B vor putea conduce și motociclete, însă trebuie să îndeplinească și câteva condiții cum ar fi: aceasta să nu fie mai mare de 125 cmc, să aibă cel puțin 2 ani experiență de conducere pentru categoria B și să facă dovada că au absolvit un curs de pregătire practică de minimum 10 ore.
Așadar, în urma deciziei oficialilor, la articolul 241 alineatul (2) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.670 din 3 august 2006, cu modificările şi completările ulterioare, după litera g), se introduce o nouă literă, lit.g1), cu următorul cuprins: „g¹) permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile și pentru motociclete cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1, cu condiția ca deținătorii permiselor să aibă vârsta de minimum 24 de ani împliniți, o experiență de cel puțin 2 ani de conducere pentru categoria de vehicule B și fac dovada, printr-o adeverință, că au absolvit un curs de pregătire practică de minimum 10 ore în acest sens în cadrul unei unități autorizate de pregătire a conducătorilor de vehicule. Adeverința obținută se înscrie în Registrul național al cursanților gestionat de către Autoritatea Rutieră Română, iar informația deținerii acesteia se transmite pe cale electronică Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări în vederea introducerii mențiunilor corespunzătoare în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate.”
Cum poți rămâne fără permis de conducere în urma unui control medical de rutină
O categorie importantă de români ar putea rămâne fără permis de conducere în urma unui control medical de rutină. Mai exact, șoferii a căror sănătate mintală ridică semne de întrebare vor putea fi trimiși la psiholog.
În cazul în care specialistul constată incapacitatea de a conduce a șoferului, acesta va putea anunța poliția rutieră. În cele din urmă, permisul de conducere va fi retras de autorități.