Sorin Cîmpeanu, despre folosirea testelor de salivă în şcoli: "Nu cred că pentru această măsură de screening e nevoie de acord"
Publicat pe 30.09.2021 la 08:36 Actualizat pe 30.09.2021 la 08:36
Tulpina Delta a luat cu asalt România, asta după ce de câteva zile se înregistrează peste 10.000 de cazuri Covid-19. Autoritățile sunt din ce în ce mai îngrijorate de evoluția pandemică, astfel introduc din ce în ce mai multe restricții și totodată fac tot posibilul pentru ca școlile să funcționeze într-un mod normal, adică fizic. În urmă cu scurt timp, ministrul Educației a vorbit despre introducerea testelor de salivă în școli, pentru a afla în timp util dacă vreunul dintre copii este infectat.
- Ministrul Educației, despre testele de salivă în școli
- Sorin Cîmpeanu nu consideră că trebuie să ceară acordul
Încă de la începerea anului școlar, s-au ridicat foarte multe semne de întrebare din cauza evoluției situației pandemice, însă chiar și cu peste 10.000 de cazuri noi infectate cu SARS-CoV-2 autoritățile nu iau în calcul învățământul în sistem online, atât timp cât pot fi luate măsuri pentru a funcționa fizic.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, s-a gândit la tot felul de soluții, astfel a anunţat, că elevii ar putea beneficia de teste de salică în școli prin care se depistează în timp util dacă sunt sau nu infectați.
Sorin Cîmpeanu considera că nu este nevoie de acordul părinților pentru folosirea testelor de salivă în școli
Ministrul Educație a luat în calcul orice variantă odată cu decizia de a se redeschide școlile, astfel după ce mai mulți părinți s-au opus testării copiilor lor, ei bine, Sorin Cîmpeanu a venit cu o nouă soluție, totul pentru a putea ține școlile deschise fără ca elevii să fie suspuși vreunui pericol.
Recent, acesta a vorbit despre folosirea testelor de salică în incinta școlilor pentru a se asigura că nu ar putea fi vorba de o infectare în masă în ceea ce ține de copii. Mai mult decât atât, Sorin Cîmpeanu, consideră că nu ar fi nevoie de solicitarea de acorduri din partea părinţilor pentru folosirea în şcoli a testelor cu probe din salivă în scopul identificării infecţiei cu virusul SARS-CoV-2.
Ministrul Educației este de părere că nu trebuie să existe vreun dubiu în folosirea acestoa, căci aceste teste sunt utilizate de mai multe state la nivel internațional, fiind totodată omologat de către agenții naționale.
Elevii infectați cu Covid-19 pot sta acasă doar opt zile
În cazul în care un elev se arată a fi infectat cu Covid-19, este nevoit să intre în carantină timp de două săptâmâni, vreme în care trece la învățământul online. Singura abatere de la această regulă este doar atunci când copilul infectat prezintă un test antigen rapid negativ, astfel acesta poate să revină începând cu a opta zi.
Pentru părinţii copiilor care refuză testarea în ziua a opta se prelungeşte învăţământul online până în ziua a paisprezecea, moment în care se întorc la şcoală.
Pentru copii din clasele a VII-a, a VIII-a şi învăţământul liceal, la apariţia unui caz pozitiv în şcoală există două situaţi: copiii care au fost vaccinaţi sau au trecut prin boală în ultimele 180 de zile şi fac dovada în ceea ce priveşte aflarea într-una din cele două situaţii pot continua să înveţe faţă în faţă. Ceilalţi copii trec pe învăţământ online, la fel ca şi în clasele primare şi până la clasa a VI-a, pentru 14 zile, dar cu posibilitatea testării şi revenirii la şcoală începând cu ziua a opta.