Soţia lui Florian Coldea, victorie în timp record, într-un dosar de moștenire
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 29.05.2024 la 22:46
Actualizat pe 29.05.2024 la 22:46
Numele lui Florian Coldea este acum pe buzele tuturor Generalul SRI Florian Coldea este acuzat de DNA că încasa sute de mii de euro, care ar fi fost folosiți pentru mituirea unor judecători Puţini ştiu însă că acesta are o soţie care activează şi ea în acelaşi domeniu ca mult mai celebrul ei soţ
- Numele lui Florian Coldea este acum pe buzele tuturor. Generalul SRI Florian Coldea este acuzat de DNA că încasa sute de mii de euro, care ar fi fost folosiți pentru mituirea unor judecători. Puţini ştiu însă că acesta are o soţie care activează şi ea în acelaşi domeniu ca mult mai celebrul ei soţ.
La o scurtă căutare pe internet nu se găsesc foarte multe informaţii despre doamna Coldea. Reporterii spynews.ro au reuşit însă să găsească nişte informaţii interesante.
Soția generalului SRI Florian Coldea a căştigat în instanţă un proces care a durat foarte puţin, şi anume un an. Acest proces viza niște terenuri din județul Sălaj.
Ioana Dorina Coldea, care, la rândul ei, este ofițer al Serviciului Român de Informații, cu grad de general, conform unor surse publice, a deschis în 2022 un proces la Zalău, alături de mai multe rude ale sale. Cererea de chemare în judecată viza niște terenuri din județul Sălaj, iar cei vizați erau câțiva vecini care ocupaseră ilegal suprafețele respective, motiv pentru care fosta domnișoară Negru, actualmente doamna Coldea, a solicitat, alături de rudele sale, stabilirea granițelor.
Deși, în alte dosare, judecata durează ani la rând (un caz relevant este cel al fostului edil Viorel Lis, care este citat de nouă ani, într-un dosar tras la indigo), în dosarul șefei de la SRI, soţia lui Florian Coldea, judecătorii au dispus, la primul termen: „Amână cauza, pentru încheierea unei eventuale tranzacţii sau renunţării la judecată”.
https://spynews.ro/actualitate/stiri-interne/decizie-incredibila-in-cazul-mostenirii-lui-viorel-lis-nu-se-astepta-la-asa-ceva-334766.html
La termenul următor, părțile s-au înțeles, motiv pentru care judecătorii au constatat că nu mai este necesară continuarea procesului: „Respinge, ca rămasă fără obiect, acțiunea civilă formulată de reclamanții B.M.S., C.S., N.F., C.I.D., N.D.G. și C.A.E. în contradictoriu cu pârâții P.V., R.M. și R.M., COMISIA LOCALĂ DE FOND FUNCIAR ZALĂU și COMISIA JUDEŢEANĂ SĂLAJ PENTRU STABILIREA DREPTULUI DE PROPRIETATE ASUPRA TERENURILOR. Ia act că părțile nu au solicitat acordarea cheltuielilor de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Judecătoria Zalău”, a fost decizia instanței.
Comisiile pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Asupra Terenurilor, care, în mod normal, contestă asemenea hotărâri (cazul familiei Huidu demonstrează acest lucru – detalii, în articolul de mai jos), nu a dorit să atace hotărârea, astfel încât aceasta a rămas definitivă.
https://spynews.ro/actualitate/stiri-interne/fratii-huidu-un-nou-proces-pentru-mostenire-au-luato-de-la-capat-333851.html
Ioana Dorina Coldea este soția generalului SRI Florian Coldea, care, zilele trecute, a fost pus sub control judiciar, după ce procurorii Direcției Naționale Anticorupție au acuzat că acesta și complicii săi au sugerat că „ar avea influență asupra unor magistrați din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia pronunțe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat”.
Comunicatul DNA, referitor la generalul SRI Florian Coldea și presupușii complici:
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, începând cu data de 24 mai 2024, față de patru persoane (doi foști militari, în prezent asociați în cadrul unor societăți, un avocat din cadrul Baroului București și o persoană fără calitate specială), pentru săvârșirea unor infracțiuni de trafic de influență, forma participației penale fiind autoratul și complicitatea.
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpați (cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență asupra unor magistrați din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia pronunțe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpați a fost diminuată la 600.000 euro plus TVA, fiind stabilit ca aceasta să fie remisă în trei tranșe egale.
În contextul menționat mai sus, în aceeași perioadă, martorul ar fi remis celor trei inculpați o plată parțială în sumă de aproximativ 100.000 euro.
In cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane juridice, cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei patru inculpați trebuie să respecte o serie de obligații, între care să nu părăsească teritoriul României și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.
Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
De asemenea, inculpații vor depune o cauțiune în valoare de 500.000 lei (stabilită față de cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București), respectiv 150.000 lei (cu privire la cel de-al patrulea inculpat), care vor fi consemnate pe numele lor, la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție, sau prin constituirea unor garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita acelorași sume de bani, în favoarea Direcției Naționale Anticorupție”.