Specialiștii avertizează! Primul val de coronavirus din lume: „Trebuie să ne pregătim pentru al doilea”
Publicat pe 14.03.2020 la 21:28 Actualizat pe 14.03.2020 la 21:53
În contextul asemănării de către specialiști dintre noul coronavirus și gripa sezonieră, se reconsideră reducerea numărului de cazuri, odată cu apariția verii.
În contextul asemănării de către specialiști dintre noul coronavirus și gripa sezonieră, se reconsideră reducerea numărului de cazuri, odată cu apariția verii.
Totuși, în cazul în care temperaturile ar crește mai rapid, acest lucru i-ar ajuta pe specialiștii virusologi în crearea unui antidot pentru noul coronavirus.
Sutele de mii de cazuri înregistrate până acum la nivel mondial stau la baza teoriei conform căreia COVID-19 este cel puțin la fel de contagios și periculos asemenea virusului gripal, singura diferență fiind că pentru coronavirus nu există momentan, un vaccin salvator.
Totuși, Nelson Michael, medic specialist în boli infecțioase al armatei americane, consideră că odată cu instalarea perioadei reci, virusul ar putea să lovească din nou.
„Este foarte important să se înţeleagă că tot ce facem noi acum şi toate măsurile luate sunt pentru a ne pregăti pentru al doilea val al epidemiei”, mai spune specialistul american.
Sezonul cald ne va scăpa de virusul ucigaș?
Deși există speculații pe această temă, există dovezi contradictorii. Într-o țară precum Singapore, unde deja există peste 100 de cazuri de infectare cu coronavirus, nu putem anticipa în ce fel se va manifesta virusul la temperaturile crescute.
Și în Brazilia, Australia și Argentina, unde se știe că temperaturile sunt mai mereu ridicate pe perioada anului, există cazuri pozitive declarate, astfel că putem spune că noul COVID-19 nu este foarte afectat de gradele din termometru.
De asemenea, se ia în considerare și faptul că Italia și China se afla la o latitudine apropiată, temperaturile și gradul de umiditate fiind similar. Totuși, cele două țări sunt cele mai afectate de acest nou coronavirus.
Cercetători ai Universității din Maryland, SUA, sunt de părere că unele condiții climatice pot facilita răspândirea virusului contagios.
„Gripa obişnuită şi alţi coronaviruşi cunoscuţi, au tendinţa de a acţiona sezonier, cu epidemii care ating apogeul în lunile de iarnă, în emisfera nordică. Cu toate acestea, nu ştim dacă şi Covid-19 va urma aceeaşi tendinţă. Sperăm – acesta este termenul corect, sperăm – că vara va reduce numărul de îmbolnăviri.", potrivit lui Brittany Kmush, expert în sănătate publică la Universitatea Syracuse din New York.
"Acum este pur şi simplu prea devreme să putem spune dacă vom avea o tendinţă sezonieră, în cazul Covid-19. Dacă numărul de infecţii va scădea în timpul verii, cred că ar fi o bună idee să ne pregătim pentru lunile de iarnă care vor urma”, a mai explicat specialistul.