Specialiștii avertizează: vaporii țigărilor electronice pot transmite noul coronavirus
Publicat pe 24.03.2020 la 12:26 Actualizat pe 24.03.2020 la 12:26
Multe metode de propagare a virusului au fost evocate de speciliștii din întreaga lume. Se știa despre faptul că fumătorii prezintă un rist crescut pentru infectarea cu noul coronavirus, însă și aburul țigărilor electronice prezintă un mijloc de răspândire a bolii.
Multe metode de propagare a virusului au fost evocate de speciliștii din întreaga lume. Se știa despre faptul că fumătorii prezintă un rist crescut pentru infectarea cu noul coronavirus, însă și aburul țigărilor electronice prezintă un mijloc de răspândire a bolii.
Doctorul Florin Mihălțan, pneumolog la Institutul Marius Nasta, a spus că vaporii țigărilor electronice au potențial de contaminare. Ca alternativă, el recomandă renunțatul la acest viciu, fumatul, fie el de țigări normale, sau electronice.
"Ceaţa pe care o crează acei vapori este potenţial contaminată, la fel ca picăturile de salivă pentru cei din jur, dacă individul respectiv este o sursă de contagiune”, spune Florin Mihălţan, medic pneumolog.
De asemenea, medicul susține că un fumător care nu ar avea simptome, dar care ar renunța la fumat, ar putea identifica mai rapid anumite semne ale infecției.
„Se ştie că în 24 de ore îşi recapătă mirosul şi gustul. Să nu uităm că, între simptomele pe care le induce Covidul, apare şi această pierdere a mirosului şi a gustului. E un simptom care nu e semnalat foarte des în literatură, dar e prezent. În următoarele 48 de ore, 72 de ore, începe să simtă o eliberare a respiraţiei şi simte acest lucru şi la efort şi de multe ori scade şi simptomul major, tusea”, adaugă Florin Mihălţan, medic pneumolog, pentru MEDIAFAX.
Renunțarea la fumat, o șansă la sănătate
Doctorul Mihălțan recomandă renunțarea la tutun, nu doar pentru a ne proteja de o eventuală contaminare cu noul coronavirus, ci și pentru multe alte boli respiratorii, pulmonare sau cardiace.
"Ştiu că mulţi fumători se vor supăra de ceea ce urmează să spun, sunt tot timpul întrebat, având în vedere predispoziţia acestor eşantioane de a face boli severe, ce trebuie să facă să evite evoluţia. Ce le voi spune nu le va conveni, e momentul să se gândească la întreruperea fumatului. E un mod protectiv. Nu e valabil numai pentru coronavirus, aceeaşi predispoziţie de a face viroze de la virus gripal până la alte tipuri de infecţii sunt raportate pt fumători. Sunt cercetărori britanici care spun ca vaping-ul, aceşti vapori de la ţigara electronică au potenţial de contaminare. Pentru că noi ştim că picatura de salivă, care e emanată la momentul strănutului, este cea care transmite", mai declară medicul pneumolog.