Spectacol pe litoralul românesc. Valuri fosforescente, surprinse în Constanța. Cum explică specialiștii fenomenul / VIDEO
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 23.10.2024 la 08:56
Actualizat pe 23.10.2024 la 08:56
A fost spectacol pe litoralul românesc seara trecută. Cei care au fost prezenți la malul Mării Negre au fost încântați de prezența bioluminiscenței, fenomenul natural în care organismele vii emit lumină. Ce sunt, de fapt, valurile fosforescente și cum explică specialiștii acest fenomen.
- Fenomenul bioluminiscenței, surprins în Constanța
- Ce sunt, de fapt, valurile fosforescente
Când afară a început să se întunece, apa Mării Negre a devenit fosforescentă. Acest fenomen este unul natural și se numește bioluminiscenţă, traducându-se prin lumina rece produsă de organisme vii sau de microorganisme prin oxidarea unei substanțe proprii.
Fenomenul bioluminiscenței, surprins în Constanța
Creaturile bioluminiscente se găsesc în toate habitatele marine, de la suprafața oceanului până la fundul mării. Lumina emisă de un organism bioluminiscent este produsă de energia eliberată de reacțiile chimice care au loc în interiorul organismului (sau sunt ejectate de acesta).
Potrivit specialiștilor, bioluminescența nu este atât de rară pe cât s-ar putea crede. De fapt, majoritatea tipurilor de animale, de la bacterii la rechini, includ unii membri bioluminescenți, scrie oceanservice.noaa.gov.
Se estimează că mai mult de 75% dintre creaturile de adâncime își produc propria lumină. Peștele-pescar, de exemplu, folosește momeli bioluminescente, asemănătoare undițelor de pescuit, pentru a atrage prada spre gura sa mare. În mod ciudat, lumina peștelui-pescar este produsă de fapt de Photobacterium, o bacterie care trăiește în simbioză cu peștele în interiorul esca (momeala).
Bioluminescența și oamenii
De-a lungul istoriei, oamenii au inventat modalități ingenioase de a folosi bioluminescența în avantajul lor.
De exemplu, ciupercile incandescente au fost folosite de triburi pentru a ilumina drumul prin junglele dense, în timp ce licuricii au fost folosiți de mineri ca o lampă de siguranță. Probabil inspirați de aceste aplicații, cercetătorii se îndreaptă acum din nou către bioluminescență ca o potențială formă de energie verde, scrie theconversation.com.