Speranța de viață din România a scăzut considerabil. Care sunt factorii determinanți
Publicat pe 28.06.2022 la 12:34 Actualizat pe 28.06.2022 la 12:34
Speranța de viață la naștere în țara noastră a scăzut considerabil în anii de pandemie, ajungând până la 72,9 ani. Este printre cele mai mici din Europa. Speranța de viață s-a întors la nivelul care a fost înregistrat în urmă cu 14 ani.
- Speranța de viață din țara noastră a scăzut
- Care sunt factorii determinanți
Potrivit Digi24, speranța de viață la naștere în țara noastră, printre cele mai mici din Europa, a scăzut considerabil în anii de pandemie, ajungând până la 72,9 ani. Aceasta s-a întors ușor la nivelul care a fost înregistrat în urmă cu 14 ani.
Speranța de viață din țara noastră a scăzut
Țara noastră se află acum în grupul celor care au cea mai mică valoaee din Uniunea Europeană în ceea ce privește speranța de viață la naștere, pendemia accentunând acest lucru.
În anul 2019, speranța de viață era de 75,6 ani, în anul 2021 a scăzut cu 2,7 ani, până la 72,9 ani. Este dublu față de media din Europa, în timp ce nivelul mediu de viață din țările UE a fost anul trecut de 80,1 ani.
În Bulgaria este mult mai rău decât aici, iar la polul opus regăsim Suedia și Italia, țările cu cel mai mare nivel de speranță de viață din blocul comunitar, 82,9 ani, respectiv 83,2 ani.
Pandemia a fost cea care a dus la scăderea semificativă. Un raport al Monitorului Social arată că țările dezvoltate din Europa, scăderea din anul 2020 a fost parțial recuperată după un an. În România, în anul 2021, speranța de viață a scăzut până la nivelul înregistrat cu 14 ani în urmă, acesta fiind nivelul la care a rămas. Aceste date arată că și femeile din UE trăiesc, în medie cu 5,6 ani mai mult decât bărbații, în timp ce la noi în țară diferența este mai mare de 7,3 ani.
Speranța de viață la 65 de ani arată că, după ce se pensionează, un român mai trăiește, în medie, doar 14,7 ani, mai puțin cu 2,2 ani față de media din anul 2019. În Suedia spre exemplu, dar și în Italia, media de viață a fost în anul 2021 de aproape de 21 de ani. Media de la nivelul UE este ridicată, de peste 19 ani.
Care sunt factorii determinanți
Printre factorii determinanți de scăderea speranței de viață la naștere în România se află și condițiile de trai, alimentația, fumatul, alcoolul în exces, activitatea fizică redusă, care scurtează viața.
Sistemul de sănătate din România este unul dintre motivele cele mai precare. Specialistul Victor Stoiciu a declarat că „speranța de viață are o foarte mare legătură cu starea de sănătate a populației. Sistemul de sănătate din România este unul dintre cele mai precare din UE.
Dacă ne uităm la numărul medicilor de familie, de exemplu, pentru că medicina primară joacă un rol important în sănătatea populației, constatăm că în afară de regiunea București - Ilfov, în restul țării numărul de cabinete de medici de familie de fapt a scăzut față de acum 10 ani.
Mai există și factori legați de condițiile de trai și de viață. De la alimentație - să ne uităm care e coșul alimentar al românilor, știm foarte bine că avem unul dintre cele mai mici consumuri de legume și fructe din UE sau la sport, avem o populație sedentară, și până la condițiile de muncă, pentru că spre deosebire de alte state din UE avem o mare parte a populației care e ocupată în construcții sau industrie, care vin la pachet cu boli profesionale”.