Sportiv celebru,acuzat de crimă organizată, salvat de procurori / Dosarele campionului, rezolvate pe bandă rulantă
De Narcis Voica.
Publicat pe 21.01.2021 la 23:50
Actualizat pe 26.01.2021 la 21:56
Indicat drept unul dintre liderii mafioți din Pitești care au făcut peste cinci milioane de euro din proxenetism, fostul campion național la judo Alexandru-Florentin Bloju și-a rezolvat recent două dosare, cu ajutorul magistraților, în timp ce dosarul de crimă organizată stă la naftalină, la DIICOT, din 2016.
- Un campion național la judo, considerat lider al unei grupări de crimă organizată, își rezolvă dosarele unul după altul
- Interlopul care, potrivit DIICOT, a făcut milioane de euro din proxenetism, a fost scos nevinovat în două procese
- Dosarul de crimă organizată zace la DIICOT din 2016 și, culmea, chiar suspecții au cerut urgentarea anchetei
În unul dintre dosare, Alexandru-Florentin Bloju era acuzat de înșelăciune, după ce ar fi folosit acte false pentru a obține niște împrumuturi pe care nu le-a mai returnat. Cu toate că au admis că faptele au existat, judecătorii au decis să închidă dosarul interlopului milionar, pe motiv să faptele s-au prescris.
Și, fiindcă Bloju a cheltuit banii pe alte chestii și nu i-au mai rămas pentru avocat, acesta a avut apărător din oficiu, plătit din bani contribuabililor, de la bugetul de stat. „Încetează procesul penal având ca obiect săvârşirea de către inculpatul B.A.F. a infracţiunii de înşelăciune şi a infracţiunii de uz de fals, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. (...) Cheltuielile judiciare constând în onorariul avocatului din oficiu pentru inculpatul B.A.F. vor rămâne în sarcina statului şi se vor plăti din fondurile speciale ale Ministerului Justiţiei”, au decis concidatinii milionarului Bloju.
Într-un alt proces, în care era judecat alături de un număr impresionant de inculpați, Bloju de la Pitești a reușit să îi convingă pe judecători că este nevinovat, iar procurorii n-au avut nimic de comentat. Așa că fostul campion la judo a fost scos din cauză, iar procesul continuă, pentru confirmarea renunțării la urmărirea penală. Adică, oricum, dosarul fusese închis de procurori, așa că acum este doar o formalitate.
Nici cazul instrumentat de DIICOT nu pare prea departe de cele de mai sus, în condițiile în care dosarul deschis în 2016 zace în sertar. Sătui să aștepte un verdict în dosarul respectiv, chiar suspecții s-au apucat să dea în judecată DIICOT, cerând urgentarea anchetei. „Admite contestația privind durata procesului penal formulată de suspectul Șerban Daniel Florian. Stabilește drept termen pentru finalizarea urmăririi penale în dosarul nr. 101P/D/2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - DIICOT – S.T. Pitești data de 01.06.2021. Stabilește termenul până la care o nouă contestație nu mai poate fi formulată la data de 01.06.2021. Definitivă”, au decis judecătorii, în urmă cu jumătate de an.
În 2017, procurorii DIICOT care nici până la această oră n-au reușit să finalizeze ancheta în dosarul de proxenetism susțineau: „Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism- Serviciul Teritorial Piteşti au dispus reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor (primii 5 fac parte din grupul din Elveţia-Germania, iar ceilalţi doi din grupul din Marea Britanie): Bloju Alexandru- Florentin, Scarlat Ionuţ-Răzvan, Florescu Ion Elen, Moiș Gheorghe Daniel, Tismănaru Marius-Claudiu, Grigore Cristian Bogdan şi Oprescu Gabriel Costinel pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane şi proxenetism.
Ancheta în cauză a pornit de la o sesizare ce viza suspiciunea că începând cu anul 2009, membrii a 4 grupuri infracţionale organizate au recrutat prin inducere in eroare /determinat mai multe tinere în vederea practicării prostituţiei în Elveţia, Germania, Marea Britanie, Belgia, Cehia şi Spania (zona Ibiza), obţinând astfel sume importante de bani, ce au fost folosite la cumpărarea de bunuri pe numele membrilor grupurilor infracţionale organizate sau pe numele unor persoane din anturajul acestora. Din cercetările efectuate a rezultat faptul că inculpaţii au obţinut din activitatea infracţională importante sume de bani, doar prin transferuri bancare fiind realizate tranzacţii în suma de circa 5 milioane de euro”.