Starea de alertă, prelungită cu încă 30 de zile. Ce noi măsuri se impun în contextul pandemiei
Publicat pe 05.08.2021 la 15:01 Actualizat pe 05.08.2021 la 15:11
Guvernul a decis prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu încă 30 de zile. Anunțul a fost făcut de către premierul Florin Cîțu, în urmă cu foarte puțin timp. Prim ministrul a anunțat și că nu se impune nicio altă măsură restrictivă, regulile de până acum rămânând la fel.
- Starea de alertă se prelungește
- România rămâne sub restricții încă 30 de zile
- Anunțul premierului Florin Cîțu
Guvernul a anunțat, în urmă cu puțin timp, că starea de alertă de pe teritoriul României se prelungește cu încă 30 de zile, având în vedere că pandemia de coronavirus nu s-a încheiat, iar valul patru bate cu pași repezi la ușă.
Starea de alertă, prelungită pentru încă 30 de zile
Declarațiile au fost făcute de către premierul Florin Cîțu, alături de secretarul de stat, Raed Arafat. Decizia a fost luată în urma ședinței Comitetului Național pentru Situații de Urgență de astăzi.
Ieri a făcut declarații de presă și președintele țării, Klaus Iohannis, care a vorbit despre posibilele restricții pentru persoanele care nu au decis să se imunizeze până acum. Șeful statului a precizat că nu dorește să îi constrângă pe români să se vaccineze împotriva coronavirusului, însă speră ca aceștia să conștientizeze pericolul care ne pândește încă.
„Cred că e important să lucrăm pe conştientizare. Nu îi putem constrânge pe oameni să facă lucruri pe care nu vor să le facă pentru că nu le înţeleg. Trebuie să îmbunătăţim campania de vaccinare. Pandemia nu s-a terminat. Spun românilor să se vaccineze, este foarte important să prevenim un nou val, să prevenim răspunânsidrea acestui virus”, a declarat Iohannis.
Klaus Iohannis, despre vaccinarea obligatorie
Discuția a venit și în legătură cu persoanele ce trebuiesc vaccinate în mod obligatoriu. În acest context s-au organizat proteste masive în țară, iar Klaus Iohannis a decis să lămurească lucrurile, spunând că nu îi poate obliga pe cetățeni să se imunizeze dacă nu își doresc. Totuși, singura categorie de persoane despre care spune că ar trebui vaccinate neapărat este cea constituită din personalul medical ce încă se află în linia întâi în lupta cu virusul ucigaș.
„E o discuţie care va fi din ce în ce mai intensă dacă anumite categorii trebuie obligate să se vaccineze, e inacceptabil ca personal medical să nu fie vaccinat. Dacă de acolo ia virusul, omul a obţinut opusul la ce s-a aşteptat. Mare parte din sistemul de sănătate se face pe banii constribuabililor, mă aştept să fiu tratat, să plec mai sănătos de acolo, nu mai bolnav”, a explicat el.