Stațiunea din România ridicată de împăratul Traian al romanilor, unde venea să se vindece, a ajuns o ruină acum! E cea mai veche din sud-estul Europei / FOTO
Publicat pe 24.08.2022 la 10:50 Actualizat pe 24.08.2022 la 10:51
Stațiunea Băile Herculane a fost construită pe Valea Cernei de împăratul Traian, la scurt timp după ce romanii au cucerit Dacia. Din păcate, stațiunea s-a transformat într-o ruină în ultimii ani. Se fac renovări în mod treptat, dar mai e mult până să ajungă la gloria de altădată.
- A fost ridicată pe vremea romanilor și era locul în care se vindeca împăratul Traian
- Stațiunea a ajuns o ruină în ultimii ani
Cea mai veche stațiune din sud-estul Europei, Băile Herculane, a fost atestată documentar în anul 153 d.Hr și a fost numită „cea mai frumoasă de pe continent” de către împăratul Franz Joseph I, dar azi este o ruină față de ceea ce a fost. Împăratul Traian și romanii veneau aici să se vindece și i-au dat numele care s-a transformat în cel din zilele noastre. Prima denumire a stațiunii Ad Aquas Herculi Sacras Ad Mediam, adică Apele Sfinte ale lui Hercules de la Ad Mediam.
Stațiunea din România ridicată de împăratul Traian al romanilor, a ajuns o ruină
Orașul Băile Herculane se află în județul Caraș Severin, pe Valea Cernei. Este la 5 km de DN 6 (E70), principala arteră rutieră ce leagă vestul țării de București. Pe lângă apele pline de minerale care tatează multee afecțiuni, în stațiune există și în prezent multe oportunități de recreere în natură: rafting pe Cerna, drumeții montane, speologie, canyoning.
După cucerirea Daciei de către romani, pe Valea Cernei au fost clădite termele lui Hercules, fiind una dintre puţinele terme romane care şi-a păstrat funcţiunea iniţială până astăzi.
Termenle lui Hercules erau celebre în tot Imperiul, în cei peste 160 de ani de stăpânire romană, iat stațiunea devenită Băile Herculane a avut o perioadă nouă de glorie și în anii 70. Totuși, după încă 30 de ani, lucrările secolului XIX și din anii ‘70 au început să se degradeze puternic, în lipsa investițiilor în infrastructură și în renovarea monumentelor și clădirilor istorice ale orașului.
Stațiunea Băile Herculane are un patrimoniu arhitectonic foarte important, dar centrul istoric al stațiunii, deși încă frumos s-a transformat într-o ruină. În ultimii ani, s-a început o renovare treptată a clădirilor, dar sunt vizate mai mult hotelurile.
Apele din Băile Herculane și proprietățile lor curative
Stațiunea are proprietăți curative datorită climatului de depresiune intramontană, cu influențe submediteraneene, sedativ-indiferent; are ape minerale izotermale și hipertermale (38-60 °C), slab radioactive, hipotone, cu diferite compoziții chimice:
- sulfuroase, clorurate, calcice, sodice;
- clorurate, sodice, calcice;
- oligominerale.
Cei care vor să se ducă la tratament aici au la dispoziție: aerohelioterapie, băi termale, în bazin descoperit, băi termale sulfuroase și sărate, în vane și bazine acoperite; buvete pentru cură internă cu ape minerale, instalații de hidrotermoterapie (și saună), electroterapie, kinetoterapie, hidrokinetoterapie, în bazine; inhaloterapie; cură de teren.