Studiu: Aproape un sfert dintre persoanele care au fost infectate cu Covid-19 se confruntă cu probleme de sănătate persistente
Publicat pe 16.06.2021 la 18:11 Actualizat pe 16.06.2021 la 18:13
În urma unui studiu s-a constatat că aproximativ un sfert dintre oamenii infectați cu COVID-19 prezintă probleme de sănătate pe care nu le aveau înainte. Simptomele sunt vizibile la cel puțin o lună după trecerea prin boală.
- O parte dintre bolnavii de Covid-19 prezint simptome noi la o lună după ce s-au tratat
- Cu ce probleme de sănătate se confruntă
Aceste constatări vin în urma celui mai mare și de amploare studiu în legătură cu efectele pe termen lung ale maladiei COVID-19, efectuate până în acest moment. Pentru acest studiu au fost examinate aproximativ 1.960.000 de persoane diagnosticate cu SARS-CoV-2 între lunile februarie şi decembrie 2020.
Ce au dezvăluit oamenii de știință
Autorii studiului au afirmat că deşi mulţi pacienţi se vindecă de COVID-19 în câteva săptămâni, unii dintre ei prezintă simptome noi sau persistente la mai bine de patru săptămâni după ce au fost diagnosticaţi.
Principalele probleme cu care se confruntă
Problemele de sănătate cel mai des întâlnite sunt durerile musculare și nevralgie pentru 5% dintre persoanele analizate, şi dificultăţile respiratorii, pentru 3,5% dintre cazuri. Aceste simptome au fost urmate de hipertensiune, indispoziţie sau stare de mare oboseală, anxietate şi probleme intestinale.
Situația se schimbă când vine vorba de persoanele infectate ce au avute nevoie de îngrijiri medicale pe termen lung. Aproape 50% dintre persoanele spitalizate din cauza noului coronavirus au experimentat cel puţin una dintre aceste probleme de sănătate, comparativ cu 27% dintre cazurile de COVID-19 simptomatice care nu au avut nevoie de spitalizare şi cu 19% în rândul cazurilor asimptomatice.
"Covid lung"
În urma studiului, oamenii de știință au denumit simptomele persistente de COVID-19, cazuri de “Covid lung”. Acestea au început să fie tot mai mult studiate, pentru a se depista cauza care duce la problemele menționate.
CITEȘTE ȘI: Scade numărul persoanelor care doresc să se imunizeze. Statul român reduce importul de vaccinuri